Офис-мечта: Надуваем и се побира в една раница - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Офис-мечта: Надуваем и се побира в една раница
Автор: Peika.bg
Офис-мечта: Надуваем и се побира в една раница
Снимка: Jie Zhang

Ако ви попитаме как според вас ще изглежда модерният офис след 5 години, какво ще е вашето предположение?

Все повече хора работят като фрийлансъри или дистанционно, така че понятието за офис става все по-разтегливо. Трудно се водят конферентни разговори от кафенета, коуъркинг офисите не предоставят достатъчно лично пространство, а работата от вкъщи може да бъде изолираща.

Един архитект обаче има необикновена идея – преносим личен офис, който може да се събере в раница и да се разполага, където пожелаете. Дзи Ян също работи на свободна практика и идеята му търси решение на проблемите, с които самият той се сблъсква. А проектът е провокиран от обявено от списание Метрополис състезание на тема „Работното място утре“. Конкурсът провокира архитекти да си представят как би изглеждал офисът на бъдещето... само че след само 5 години.

Преносимият офис ще се надува за секунди и ще е изграден от няколко нива. Един слой ще бъде матов, за да спира любопитните погледи, а друг ще преработва слънчевата енергия в електричество. Ще има специални въздушни възглавници, които ще осигуряват топлоизолация.

Офис-мечта: Надуваем и се побира в една раница
Снимка: Jie Zhang

Според виждането на Дзи Ян след 5 години споделеното пътуване и самоуправляващите се коли ще са станали толкова разпространени, че на мястото на паркингите в градовете ще се освободят големи пространства, които могат да се превърнат в зелени градски паркове с „паркоместа“ за мобилни офиси. Тези специални зони ще предоставят ток, wi-fi и тоалетни, а работещите ще имат възмжоност да са една идея по-близо до природата.

Офис-мечта: Надуваем и се побира в една раница
Снимка: Jie Zhang

"Има силно желание за връзка с природата... което според мен остава незабелязано от коуъркинг пространствата“, смята Дзи Ян. „Представяте ли си, от една страна, природата се връща там, където е имало бетонни паркинги, а от друга, на тези места ще се случват хай-тек дейности“, споделя още архитектът.

Идеята е все още само проект. 

Вие бихте ли взели един такъв офис в раницата си, за да обикаляте с него по света?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин