Около Анталия: Какво да видим и направим лятото - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Анталия: Какво да видим и направим лятото
Автор: Peika.bg
Около Анталия: Какво да видим и направим лятото

Само на час път от Анталия има подводни пещери, острови, древни градове, водопади... изобщо почивката ви там може да бъде много повече от излежаване на плажа на хотела и придържане към включеното във вашия all inclusive. Вижте нашите 10 предложения.

Водопадите Дюден

На 14 км североизточно от града се намират водопадите Горен Дюден, където можете да минете зад падащата вода и да уловите уникални гледки. Разположени по пътя към плажа Лара, водопадите Долен Дюден се изливат направо в морето.

36328

Древният град Олимп

На запад от Анталия, в полите на високата 2575 м планина Тахталъ (Олимп), е разположен древният град Олимп. В днешно време от него са оцелели една антична порта към храм, строен вероятно от Марк Аврелий, части от мост и римски театър.

Древният град Мира

Днес наричан Кале или Демре, Мира е обитаван от VI в. пр. Хр. Множество елегантно изсечени скални гробници от IV в. пр. Хр. гледат към великолепния римски театър. През IV в. роденият в Патара Св. Николай станал епископ на Мира и умрял в нея през 345 г. По-късно образът на Св. Николай се трансформира в обичания Дядо Коледа. В негова памет всеки декември тук се провеждат Празниците на Св. Николай и туристи от цял свят пристигат, за да прекарат коледната си ваканция на слънчевия средиземноморски бряг на древна Ликия.

36330

36326

Остров Кекова

На около час път по море се намира остров Кекова, дал името си на целия живописен архипелаг, на множество заливчета и антични забележителности. Тези заливи предлагат целогодишна възможност за ветроходство и плаване с яхти. По северния бряг на остров Кекова, при Аполония, земетресения потопили част от античните сгради в бистрата морска вода, превръщайки ги в подводен град. Крепостта Калекьой (Симена) разкрива от птичи поглед заливите, проливите, островите и бързите яхти, носещи се по кристалната вода.

36327

Град Каш

Западно от Кекова се намира Каш, приятно градче, оградено от планини. Гостоприемните местни рибари с удоволствие ще ви закарат до любим плаж, подводна пещера или залив. Когато е основан през IV в. пр. Хр., Каш носел името Антифелос. От това време са останали ликийските скални гробници, саркофази и театър. Градчето е подходящо да се разходите по улиците и да разгледате магазините за сувенири, в които ще откриете произведения на турските народни занаяти, изделия от кожа, мед и сребро, памучни платове и ръчно тъкани килими. След разходката из града отидете в планината. Планинският преход ще ви отведе до уединени селца и антични руини.

Патара

До Патара, което някога било важно ликийско пристанище, сега се стига по дълъг, пълен със завои планински път, който слиза до морето. Древногръцките митове твърдят, че това е родното място на Аполон. Руините са много и интересни. Театърът от II в. е частично проучен, наблизо има и порта с три арки от I в.

Село Кънък

На 18 км северно от Патара е разположена древната ликийска столица Ксантос (днешното турско селце Кънък). Театърът, Гробницата на харпиите, Паметникът на нереидата, агората, колоните с надписи - сред руини от ликийски, римски и византийски времена - създават неповторима атмосфера. В ликийския култов център Летоон, на 6 км, ще попаднете на три храма, посветени на Лето, Артемида и Аполон.

Аспендос

Ако сте се чудили как златният прашец се превръща в произведение на изкуството или как се инкрустират скъпоценни камъни, спрете в Бижутерския център в Аспендос. В обширната работилница можете да наблюдавате всеки етап от процеса на производството на бижута. В Аспендос се намира и най-добре запазеният античен театър с 15 000 места, който и до днес се използва и смайва с акустиката си.

36331

Перге

Другата възможна посока, в която можете да поемете, е на изток от Анталия. Само на 18 км се намира Перге - важен град в древна Памфилия. По време на първата си обиколка на Мала Азия Св. Павел посещава града. Любителите на археологията не бива да пропускат мащабната порта с две кули; улицата, която някога имала колонади, магазини и паваж с мозайки, просторната агора; обществените бани и гимназиума.

*

Източник: Сп. Европа 2001

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин