Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд

Да видим какви интересни места можем да открием в и около Сливен - Градът на стоте войводи!

Той е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, с която започва Източна Стара планина. Край него текат притоците на Тунджа и Луда Камчия. Северно от Сливен пък се намира природният парк „Сините камъни“ - именно в него са някои от най-любопитните забележителности в региона.

Вижте какво да разгледате за един уикенд, ако сте в района на Сливен!

1. Къща-музей "Хаджи Димитър"

Къщата-музей "Хаджи Димитър" се намира в град Сливен. Къщата е построена от дядото на бележития войвода през XVIII век. Днес е възстановен изцяло автентичният вид на стаята, в която е роден Хаджи Димитър, гостната, винарната изба и огнището. На втория етаж са представени животът и делото на Хаджи Димитър чрез експозиция, която включва снимки, документи, оръжия и предмети от бита.

2. Къща-музей на Добри Чинтулов

Къща-музей "Добри Чинтулов" се намира в северния край на града, в старата махала на Гюр-чешма, на малка калдъръмена уличка. Къщата бива реставрирана в средата на 70-те години на XX век и в нея се открива музейна експозиция, посветена на възрожденския поет и учител Добри Чинтулов. Там можете да научите повече за живота и за делото му.

Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд

3. Художествена галерия "Димитър Добрович"

Художествената галерия "Димитър Добрович" е създадена през 1905 г. със завещанието на едноименния художник. Фондът на галерията днес наброява над 6000 творби, които са разделени в 6 отдела - Живопис, Графика, Приложно изкуство, Скулптура, Християнско изкуство и Научно-спомагателен. Когато посетите галерията, може да попаднете на някои от гостуващите изложби. 

4. Къща-музей "Сливенски бит"

Къщата-музей "Сливенски бит" е създаден през 1963 г. Помещава се в Петковата къща, която е обявена за архитектурно-художествен паметник. В музеят можете да се запознаете с традиции, които разказват за сливенския бит през последните няколко века. В къщата е представен интериор на традиционна сливенска къща, обзавеждане, традиционни сливенски оръдия от бита и народни носии и костюми.

5. Национален музей на текстилната индустрия

Националният музей на текстилната индустрия се намира в град Сливен. Той е единственият в България музей, който е посветен на текстилното производство от дълбока древност до наши дни. Музеят е богат на експонати - разполага с машини, уреди, техники, оръдия и др. В него е изложена експозиция, посветена на Добри Желязков, тъй като той е основоположникът на текстилната индустрия в България. В музея се предлага беседа и демонстрация на някои техники на текстилна тематика.

6. Крепост Туида

Разстояние от Сливен: 3 км

Туида е ранновизантийска и средновековна крепост, която се намира на хълма Хисарлъка, край град Сливен. От нея се открива гледка към града. Крепостта е служила за отбрана на Византийската империя, а по-късно и на Българската държава. При разкопки са намерени над 14 вида кости на птици, които вече са изчезнал вид за България. Крепостта е една от най-забележителните атракции на град Сливен.

Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд

7. Скално образувание "Халката"

Разстояние от Сливен: 25 км

Скалното образувание "Халката" се намира в околностите на град Сливен и е резултат от рушителното действие на атмосферните фактори. Височината му е повече от 8 м, а диаметърът на отвора е 2 м и съвсем спокойно през него може да премине човек. Народното поверие гласи, че ако човек премине през Халката, сменя пола си. Достъпът до него е сравнително лесен - за около половин час пеша от долната спирка на лифта. Пътеката се вие плавно нагоре през рехавата гора край потока, като след около 20 мин. пътеката прави завой надясно, пресича реката и се изкачва към Халката.

Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд

8. Водопад Футула

Разстояние от Сливен: 26 км

Водопад Футула се намира в околностите на град Сливен, в парк Карандила, на 950 м надморска височина, западно от връх Малка Чаталка. Височината на водопада е 10 м, а под него се намира пещера с височина 4 м.

9. Връх Голяма чаталка

Голяма чаталка е връх в Стара планина, близо до Сливен. Надморската му височина е 1065 м. Представлява скалист раздвоен връх. Има маркирани маршрути за алпинизъм и скално катерене. На самия му връх има желязна пеперуда-пейка.

10. Язовир Асеновец

Разстояние от Сливен: 43 км

Язовир Асеновец е разположен по поречието на река Асеновска в близост до Сливен. Приблизителната му площ е 1100 дка. Рибният фонд се състои от пъстърва, шаран, сом, каракуда, клен, костур и червеноперка. Пътят до язовира е третокласен и представлява отклонение от пътя от Сливен за село Бяла.

Около Сливен - 10 забележителности за един уикенд


***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин