Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg

Разположен в подножието на планина Осогово, Кюстендил пленява с богата история, живописна природа, лековити минерални извори, плодородни овощни градини и приветливи хора!

Тук можете да усетите една неповторима симбиоза между минало и настояще. Наричат Кюстендил с какви ли не имена - “градът на художниците", "овощната градина на България". Със своята над 8000 години история, той е чудесна дестинация, която да проучите.

В него ще откриете много запазени римски и турски бани, средновековни крепости и кули, възрожденски сгради, църкви и джамии. Градът е чудесно място за разходка със своите красивите паркове, хълма Хисарлъка и плодородните градини.

Вижте какво да посетите, докато сте в Кюстендил!

Алай баня

Алай баня е обществена баня. Тя е построена върху основите на турска баня, датираща от късното Средновековие. Разрушена е след Освобождението и е възстановена няколко десетилетия по-късно. В банята има басейн за релаксация, масажно отделение и сауна. Пред нея има чешма с минерална вода.

Дервиш баня

Това е турска баня, построена през 1566 г. Тя функционира в продължение на над 400 години - до 1992 г. Отличава с големите си каменни блокове и червени тухли. Най-голямото помещение е къпалнията с осмоъгълен басейн в средата, покрито с извисен купол с кръгли отвори за осветление. Името "дервиш" идва от една от четирите степени за послушници — ашък, талиб, мухиб и дервиш.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Чифте баня

Първоначалната късносредновековна турска баня е построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион. Сградата е на два етажа и се състои от две отделения - мъжко и женско, всяко от които има по три басейна. Банята се захранва с топла минерална вода. Използва се и днес, като е предназначена и за балнеология. Около нея се намира паркът "Банска градина", в който можете да се насладите на прекрасна разходка.

Къща-музей Димитър Пешев

Къща-музей Димитър Пешев е музейна сбирка към Регионалния исторически музей и се намира в центъра на град Кюстендил. Къщата е възстановена и е автентично копие на родната къща на политика, известен със своята роля за спасяването на българските евреи. Първата част от експозицията разказва за живота на Димитър Пешев - неговото семейство, образование, служба в българската армия и т.н. Историята е подкрепена с лични вещи, снимки, факсимилета и разкази на самия Димитър Пешев.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора"

Периодично там се откриват художествените изложби "Кюстендилска пролет" и "Струма", както и много гостуващи, персонални и други изложби. Чрез събирателска дейност в галерията е открит научен архив и документация. Отделете си малко време за изкуство и посетете галерията.

Римски терми

Те представляват голям комплекс от II век, който е втори по големина след този в Одесос (днешна Варна). Проучени са шест помещения на площ от 1000 кв. м, снабдени с отоплителна система хипокауст. Подът и стените на залите са били облицовани с мраморни плочи.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Базиликите на антична Пауталия

Базиликите се намират в пределите на антична Пауталия, в град Кюстендил. Към момента са открити 7 базилики. Две от тях се намират извън крепостната стена и са изградени една върху друга, две са при северната порта, една - северно от форума, друга - сред античния некропол и последната е в крепостта Хисарлъка. Смята се, че датират от IV-V век, като след това се преустроявани и върху тях са строени нови църковни храмове.

Пиргова кула

Пирговата кула датира от Средновековието и представлява отбранителна кула. Намира се в централната част на града, непосредствено до Римските терми. Името пиргос на гръцки означава кула. Зданието има почти квадратна форма с размери 8,25 на 8,35 метра и височина 15 метра. Състои се от приземен етаж и три нива над него.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Прокопиева къща

Тя е най-старата възрожденска къща в Кюстендил. Датира от XVIII век. Състои се от приземие и етаж с Г-образен план. В къщата се е помещавала елинското училище на града. Източната ѝ част е строена през XIX век, поради което е различна като архитектурни детайли, но все така впечатляваща.

Джамия Ахмед бей

Построена е в средата на XV век, а легендата гласи, че е изградена върху основите на средновековната българска църква Св. Неделя. Джамията впечатлява с огромен купол и мраморни стълбове. Тя е запазена в оригиналния си вид, но понастоящем не е действаща, а служи за изложбена зала на музея в Кюстендил.

Исторически музей - Кюстендил

Регионалният исторически музей "Академик Йордан Иванов" е създаден през 1897 г. Той е един от най-старите и най-големите в Европа. В него можете да научите за историята на града и региона от дълбока древност до днес.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Музей Емфиеджиева къща

Емфиеджиевата къща е къща-музей, създадена в дома на занаятчията Христо Лазов Казанджията. Като възрожденски архитектурен паметник в къщата са изложени експонати на тема "Градски бит и култура на населението в град Кюстендил от края на XIX и началото на XX век".

Къща-музей Ильо Войвода

Къщата-музей Ильо Войвода е музейна сбирка към Историческия музей в Кюстендил. Тя е построена около 1870 г., а по-късно в нея живее един от най-бележитите революционери - Ильо Войвода. През 1980 г. къщата е реставрирана. В музея ще се запознаете с национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край. Експозицията му съдържаща над 800 експоната.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Възрожденска църква "Св. Димитър"

Църквата се намира в източната част на града, в махала Стамбол Капия. Построена е през 1866 г. със средства на богати граждани на Кюстендил. Създател на голяма част от иконите в нея е известният самоковски художник Иван Доспевски.

Средновековна църква "Св. Георги"

Църквата Свети Георги датира от X-XI век. Намира се в югозападната част на Кюстендил, в квартал Колуша. До нея се намира сграда, в която се помещава музей на тема Възрожденски икони, църковна утвар и старопечатни книги. Според някои учени тук е гробът на българския цар Михаил III Шишман. Той е убит в битката при Велбъжд през 1330 г. През XIX век църквата е опустошена от турците, а през 1878-1880 г. е възстановена. Тя е най-старата съхранена църква от Средновековието в Югозападна България.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Митрополитска църква "Успение Богородично"

Църквата е в самия център на град Кюстендил. В двора ѝ е имало килийно училище. Построена е през 1816 г. върху разрушена средновековна църква. На нейно място след Освобождението е изградена днешната камбанария с височина 11 м. Църквата е изписана от зографите Иван Доспевски и Христо Димитров. Храмът е действащ.

Църква "Св. Мина"

Църквата е построена през 1934 г. Тя е умален образец на храм-паметника "Свети Александър Невски" в София. Сградата е на два етажа с изба под целия храм. Вътрешното пространство е обсипано със стенописи. Тя е първото благотворително заведение в града. Издържала е със свои средства сираци, давала им е квартира, храна, облекло,  подпомагала е и на бедни семейства. Църквата е сред най-внушителните и представителните в страната, действащ храм на Българската православна църква.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Килийно училище

Взаимното училище "Св. Св. Кирил и Методий", наричано още Килийно училище, е светско училище, което е функционирало в периода 1849-1888 г. То е първото българско училище в града. Построено е в двора на църквата "Успение Богородично", след което е съборено, а на негово място е издигнато взаимно училище.

Железният мост над река Банщица

Железният мост, наричан и Мостът с голите жени е разположен над река Банщица в град Кюстендил. Той е построен през 1909 г. по проект на архитект Рудолф Фишер и свързва железопътната гара с централния градски площад. В четирите му края са поставени голи скулптурни женски фигури от бял врачански камък, символизиращи щедростта на кюстендилската природа.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

Снимка: kustendil.com

Зоопарк Кюстендил

Зоопаркът в града е създаден през 1962 г. и е разположен в живописния лесопарк Хисарлъка. Той разполага с 15 клетки, устроени за тревопасни животни, хищници и птици. Зоопаркът е едно от любимите места на жителите и гостите на града. Чудесно за разходки из природата.

Крепост Хисарлъка

Крепостта Хисарлъка се намира на хълм, на около 2 км югоизточно от град Кюстендил. Смята се, че е построена през IV-V век. Тогава градът се е казвал Велбъжд. Последвали са реконструкции и разширявания през Средновековието.  Стените ѝ са били високи около 10 м., а кулите са достигали до 12 м. Има множество археологически находки, които говорят за продължително и непрекъснато използване на крепостта Хисарлъка през Античността и Средновековието.

Кюстендил - 20 забележителности за един уикенд
Снимка: kustendil.com

*

Каньонът на Шегава

Каньонът на Шегава се намира до кюстендилското село Раждавица в Конявската планина. Той започва от Раждавица и завършва край Буново. В него могат да се видят красиви скални фигури, останки от крепости и пещери като: Гълъбарника, Зимника, Белеващица, триъгълната пещера и още. На места каньонът се стеснява до метър-два, а на други е обрасъл с дървета и храсти. През него тече вода, само когато вали.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин