Около Варна - идеи за разходка на 100 км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Варна - идеи за разходка на 100 км
Автор: Боряна Кръстева
Около Варна - идеи за разходка на 100 км
Снимка: Diego Delso/Flickr

Знаете ли колко интересни места за посещение има по Северното Черноморие?

Особено районът около Варна е пълен с интригуващи исторически и природни забележителности.

Вижте нашите предложения - красиви, мистични, завладяващи и изберете следващата си дестинация. Ще се изненадате какво разнообразие от обекти ви очаква в радиус от 100 км от морската ни столица.

Вълшебни пътешествия!

Аладжа манастир

Разстояние от Варна: 18 км

Аладжа манастир възниква около 11-12в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през ранно византийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там. Името му означава „пъстър“. Манастирът се намира на 2 км от морския курорт Златни пясъци.

*

Побитите камъни

Разстояние от Варна: 20 км

Скалните образувания са разположени от двете страни на пътя Варна – София около селата Слънчево, Баново и Страшимирово и град Девня.  Те представляват каменни колони с различна височина – от 5 до 7 m, дебелина и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им.

*

Текето „Ак Язълъ баба“ в село Оброчище

Разстояние от Варна: 33 км

Мястото представлява молитвен дом на мюсюлманския светец Ак Язълъ баба и неговия християнски двойник св. Атанас. Текето е построено през 13-14 век и е с уникална архитектура. Състои се от две еднакви като план сгради – тюрбе (мавзолей) и имарет (магерница). В средата му се намира гробът на мюсюлманския светия Ак Язълъ баба. Вярва се, че мястото има лечебни свойства.

*

Девня – Музеят на мозайките

Разстояние от Варна: 34 км

Той е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки, построена в периода 3-4 век. Стените на жилищните помещения са били покрити със стенописи и цветни мазилки, както и с гипсови щукатури. Пет от помещенията в сградата са покрити с многоцветни подови мозайки, които представляват едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство.

*

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

Разстояние от Варна: 40 км

Архитектурно-парков комплекс Двореца е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де ЕдинбургТой се намира на 2 км от центъра на Балчик. Представлява комплекс вили, други красиви постройки и ботаническа градина разположени край морето.

*

Скален манастир Шашкънит

Разстояние от Варна: 54 км

Намира се на около 1 км от град Провадия. Разположен е на отвесни стръмни скали и се състои от 5 килии, които са съединени помежду си. Петата килия е най-голяма и в нея има гробница. От прозорците му се разкрива красива гледка към прекрасната природа в околността.

*

Скален манастир Градище

Разстояние от Варна: 54 км

Разположен е до Провадия. До него се стига лесно през така нареченото Али бей дере, както и от скалната килия Свети Георги. Манастирът е съставен от шест килии. Входовете и отворите-прозорци са разрушени, но формите им се открояват добре.

*

Провадия – Крепостта Овеч

Разстояние от Варна: 55 км

Крепостта се намира край Провадия, на платото Калето, което има форма на кораб. То обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра. Пред входа има твърдина, която чрез 150 метров мост е свързана със съседното плато Табиите. Изградена е от византийците през 4-и в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса.

*

Плиска

Разстояние от Варна: 75 км

Посетете първата българска столица и по-специално Историко-археологически резерват Плиска. Най-впечатляващ е религиозно-дворцовия комплекс Голямата базилика. Той се състои от катедрала, архиепископски дворец и манастир.

*

Мадарският конник

Разстояние от Варна: 76 км

Намира се около село Мадара на 20 километра от Шумен. Конникът е изсечен в скалата с реалните си размери. Около него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. 

*

Нос Калиакра

Разстояние от Варна: 77 км

Разположен е близо до село Българево, на 12 км от Каварна. Той е вдаден на 2 км в морето и прилича на полуостров. Особено красиви са отвесните му скали, които се спускат на 70 метра надолу до морето. На Калиакра има музей, ресторант, морски фар, параклис, метеорологична станция и морската радиолокационна станция.

*

Нос Шабла и фарът

Разстояние от Варна: 82 км

Това е най-старият и най-високият фар у нас – цели 32 метра. Повече от век и половина той указва пътя на мореплавателите в Черно море. Подарете си незабравими гледки на нос Шабла.

*

Яйлата

Разстояние от Варна: 83 км

Яйлата представлява голяма скална тераса, разположена на 10 – 15 m над морското равнище и още толкова под водата. В нея е открит пещерен град от 101 пещери. Обявена е за национален археологически резерват. Разположен е на 2 km южно от Камен бряг и на 18 km североизточно от Каварна. 

*

Късноантична крепост с. Войвода

Разстояние от Варна: 90 км

Село Войвода се намира на 28 км от Шумен по пътя за град Каолиново. Крепостта е разположена на северния склон на могила, която е 1 км извън селото. Крепостната стена е с грамадни кули с диаметър 18.5 м. Градежът е с характерната за късната античност смесена зидария. Тухлите отвън са оцветени с червена боя, което прави градежа по-внушителен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин