С колело от Варна до природен парк Златни пясъци - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С колело от Варна до природен парк Златни пясъци

Лека разходка с велосипед край морето – с гледки отвисоко, горски пътечки и... любопитни лисици...

Този веломаршрут започва от едно от най-добре поддържаните градски паркчета в центъра на Варна - между улиците „Цани Гинчев“ и „Любен Каравелов“.

На тръгване надниквате в къщичката за споделени книги в парка, стягате колелото на безплатната велоремонтна зона на открито, която се намира до парка, и се отправяте към големия паметник над местност Почивка. Оттук се разкрива гледка над почти цяла Варна.

Продължавате по уличките през вилната зона в посока мостчето над дерето до кв. Виница.

40688

От Виница хващате пътя към табелата за Аладжа манастир. За 20 минути качвате баира и вече сте в природен парк "Златни пясъци".

Можете да посетите скалния Аладжа манастир, а на метри над него има и останки от средновековно селище.

40687

Оттук нататък сте само по горските пътеки на парка.

От Аладжа манастир, надясно от пътя слизате около 300 метра през гората към Ковшак чешма за хапване в беседката. Презаредили, продължавате по жълтата маркировка до следващата точка от маршрута - една от най-красивите и интересни чешми в парка, наречена "Св. Седмочисленици". Няколко метра по-напред е пресечната точка на два маркирани маршрута. Ако свиете надясно по жълтата маркировка, ще стигнете до Златни пясъци. Вие обаче продължете още 4 км напред по червената маркировка, за да стигнете по горските пътеки почти до другия край на курорта – където пътечка вдясно от маркировката извежда до закътано местенце с дървен навес. От това място се разкрива една от най-обзорните гледки над парка и курорта.

40690

Оттук можете да продължите по червената маркировка, за да стигне до Кранево, или да се върнете във Варна през Златни пясъци.

Знаете ли, че... В парка се срещат лисици, които са свикнали с човека и сядат послушно, чакайки да им хвърлите нещо за хапване.

Полезна информация: Разстоянието в едната посока е около 17 км. В природен парк Златни пясъци има много чешми и няколко маркирани туристически маршрута, които за броени минути ще ви отведат до населено място. Дори най-големите изкачвания са достатъчно леки и за начинаещи колоездачи.

40691

За парка и велоремонтната зона се грижат от спортен магазин „Море и Колоездене“, който се намира до тях - оттук можете да купите или наемете екипировка - www.mikmagazin.com.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин