Около света в 80 ултраекстремни скока - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около света в 80 ултраекстремни скока
Автор: Мария Ангелова

Чували ли сте за роуп джъмпинг (rope jumping)? Този спорт е разновидност на бейсджъмпинга, при който ентусиастите скачат, завързани за алпийско въже, което е съвършено нееластично. Това прави скокът с бънджи да изглежда като разумна и безопасна игра за деца.


Група полски ентусиасти хваща роуп джъмпинга за ушите, доразвива го, патентова своя нов вид екстремен скок – дрийм джъмпинг (dream jumping, в свободни интерпретации може да е „мечтан скок“, „скок в мечтите“, „скок за мечтатели“).

Последният им проект се нарича Dream Walker и е епична обиколка на света в 80 скока на такива дестинации, които обикновено влизат в класациите „100 места, които да видите в този живот“.

Вече са скачали от планината Шераг, Норвегия, пропастта Вердон във Франция и над плажа Навагио на остров Закинтос (снимки в галерията горе).

Какво, как и защо правят по време на предизвикателството "Около света с 80 скока" – ето какво ни разказаха в интервю специално за Peika.bg:

- С няколко думи - кои са Dream Walkers?

- Преди всичко ние сме хора, които гледат положително на света. Търсачи на нови предизвикателства, пионери, фенове на безопасния адреналин. Смело зарязващи комфорта в търсене не нови емоции. Тези, които започват световна обиколка там, където другите спират – на ръба. Членовете на Dream Walker са професионални дрийм джъмп скачачи, инструктори с години опит. Както и всички, които се присъединяват по време на скоковете – очаровани от идеята и открили възможност да последват мечтите си.

- Как се роди идеята да обиколите света с дрийм джъмпинг?

- Идеята да пътуваме и скачаме от най-удивително красивите места по света беше естествено продължение на развитието на този спорт. Фиксираните обекти, на които участниците в скоковете тренират, започнаха да стават „твърде малки, твърде ниски и твърде близо“. Решението да тръгнем по света беше взето през ноември 2012 г. Подготвяхме експедиция за поставяне на нов световен рекорд "Dream Walker Норвегия 980 м". Там поставихме нов световен рекорд за свободно падане с помощта на въже – 310 м в почти километър дълбока пропаст.

Името на проекта очевидно е свързано с най-известното околосветско пътешествие, описано от Жул Верн. Нашето пътуване е много повече от 80 дни, които ще бъдат заместени от 80 от най-красивите и най-големите скали, небостъргачи и мостове.

- Как избирате местата за скок?

- Местата за скок трябва да имат две характеристики. Първо, трябва да са високи. Минимумът е 150 м. Второто условие е природната красота – или високи човешки постижения при архитектурните обекти.

- Издайте някои от известните забележителности, от които ще скачате?

- Всяко място, където се правят скокове от поредицата Dream Walker, е уникално. Всяко е различно и изисква екипът ни да използва съобразителност и иновативни технически решения, за да опъне здрава и безопасна система от въжета – както за професионалисти, така и за аматьори. Все пак тези, които предизвикват най-силни емоции, са водопадът Анхел във Венецуела и небостъргачът Бурж Халифа в Дубай.

- С какво се различава дрийм джъмпингът от бънджи скоковете?

Основната разлика е в дължината на свободния полет. При дрийм скоковете се постига 90% свободно падане от общата височина на обекта. Друга разлика е мобилността. Системата на дрийм джъмпинга може да бъде монтирана буквално навсякъде. А едно от най-важните неща е спирането. При дрийм джъмпинга много плавно се преминава от вертикално свободно падане към хоризонтално плъзгане.

А дали дрийм джъмпингът е по-добър? Това не е точната дума. Той дава различни възможности, други емоции. Всеки може да открие своя скок. Да опита много неща в живота си, за да може накрая да реши кои са любимите му. От най-високата кула за скокове в Европа (Dream Tower, 222 м) в полския град Глогов се практикуват скокове с парашут, бейсджъмпинг, бънджи скокове – преди всичко от хора, които искат да опитат нови адреналинови преживявания и да ги сравнят със стари. Със сигурност нашият любим е дрийм скокът.

85eb417f-4d69-8c10-52b3-83df7e1564d7

- Как могат любителите на приключения да се включат в околосветското пътешествие?

- В Dream Walker може да се включи всеки, който знае, че това е нещото, което иска от живота. Основната идея е да отворим досега херметически затворения свят на скачачите за всички. Тези „всички“ са страшно много хора. Най-важният критерий е добро настроение, не е задължителен предишен екстремен опит. 99% от участниците в досегашните три скока не са практикували никакви екстремни спортове досега.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин