Бейсджъмпинг: Лети като птица – с криле, без парашут! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бейсджъмпинг: Лети като птица – с криле, без парашут!

Как можете да скочите с главата надолу в пропаст и да не станете на парченца, а вместо това да се понесете успоредно на зъберите, при това само с разперени ръце и крака, без парашут? Отговорът се крие в един от най-екстремните спортове – бейсджъмпинг, и неговото основно приспособление - костюмът за летене уингсют.

Уингсютът (wingsuit – костюм с крила) е реализираната вечна човешка мечта за летене. С помощта на специалния летателен костюм (с който заприличвате на летяща катерица, но кой ще го измисли по-добре от природата?) се носите свободно във въздуха. Между двата крака и между ръцете и краката има допълнителен плат, който увеличава площта на тялото и ви позволява да се носите свободно с голяма скорост, а не да падате вертикално надолу.

Звучи като измишльотина, но след като го видите, ще си промените мнението.

За да практикувате бейсджъмпинг, трябва да скочите от скала, от самолет или от висока пропаст, а останалото зависи от... летателните ви умения. Скокът с уингсют завършва с отваряне на парашут (е, няма как!), така че точката, от която скачате, трябва да е достатъчно висока. Освен това трябва да имате сериозен опит в летенето – в САЩ, за да можете да практикувате уингсютинг, трябва да имате най-малко 500 скока с парашут зад гърба си.

Името на бейсджъмпинга идва от абревиатурата BASE, която на английски обозначава четирите основни фиксирани места, от които човек може да скочи - сграда, антена, арка или земя (скала).

Какво е чувството?

Тъй като човешкото тяло няма усет за скорост, усещането е плавно и меко.

Полезна информация: За да започнете да практикувате бейс джъмпинг, трябва да имате добра подготовка и сериозен опит в парашутизма. Костюм можете да си поръчате от САЩ и Великобритания (изработва се ръчно за по-голяма сигурност).

Вижте страхотно видео на уингсютинг!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин