Олбия, Сардиния – в търсене на островното щастие - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Олбия, Сардиния – в търсене на островното щастие
Автор: Мария Ангелова

Преди да стъпим в Олбия, бяхме чели, че древните гърция я наричатли Щастливия град.

Половин час из града ни беше достатъчен да разберем, че тук вирее онова островно щастие, което е тихо, ненатрапващо, пие изстудено вино привечер и не бърза за никъде.

Може да сте се запознали с този синдром на който и да е остров по света. Островитяните са спокойни, непоклатими дори пред изнервената прибързаност на туристите. Разхождат се бавно, следобед си почиват (в тези часове навън се мяркат само туристи, магазините са затворени, работят само едно-две кафенета).

Олбия, Сардиния – в търсене на островното щастие

Няколко църкви, археологически музей с останки от разбили се преди много векове кораби (вероятно от разгромите на племето вандали), римска баня и акведукт – с това се изчерпва списъкът на древните забележителности в Олбия. Ако се интересувате от древна история, ще трябва да наемете кола и да излезете от града – следвайте кафявите табели към археологическите обекти – (Риу Мулину Нураге, Су Кастеду, Су Монте де С'ба и др.).

Щастието в Олбия намерихме в пустите площади, заобиколени от всички страни с къщи в ярки цветове. В местните хора, които с наличните си 20 думи английски са дружелюбни и няма да ви оставят, докато не си поговорят поне малко с вас. В поръбеното с палми пристанище. 

На 15 май градът чества празника на своя патрон – Свети Симпличо, чието име носи и една от базиликите в Олбия. Има музика, танци и кулинарно пиршество с миди.

Около Олбия има и много насаждения с корково дърво, като в града можете да си купите различни сувенири от корк.

Олбия, Сардиния – в търсене на островното щастие

Полезна информация: Има много безплатни паркинги около централната пешеходна зона. Градът има и летище. До някои от забележителностите и плажовете около града се стига с градски транспорт (вземете си безплатна карта и информация от туристическия център до пристанището). Работното време на църквите рядко отговаря на истината, разчитайте на късмета си.  

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин