Олимпиада и родното място на Аристотел - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Олимпиада и родното място на Аристотел
Автор: Peika.bg
Олимпиада и родното място на Аристотел

Олимпиада е малко гръцко селце, което се намира между Солун и Кавала на около 300 км от София.

Сигурно ще си помислите, че то е кръстено на олимпийските игри, но ще грешите. Наименованието му е посветено на майката на Аристотел, която се казвала Олимпиада, а селцето се смята за нейното родно място.

Най-лесно до Олимпиада се стига по маршрута: Гоце Делчев – граничен пункт Илинден – Драма  – Амфиполи – Аспровалта – Ставрос – Олимпиада. В малкото китно селце можете да намерите семейни хотели и квартири. Дори и на място да потърсите, ще откриете изгодни и подходящи стаи за нощувка.

В центъра на селцето се издига паметник на Аристотел, а на 1 км южно от Олимпиада можете да видите и местността Стагира, която се счита за родното му място. Там са и останките от къщата, в която се счита, че е живял. Мястото е много е красиво, оградено с каменни зидове, има пътеки и прекрасни гледки към морето

Плажовете на Олимпиада са достъпни и безплатни и със ситен, мек пясък. Има такива, които са закътани до високи скали, но всеки може да слезе на тях и да им се наслади. Водата пък е толкова чиста и прозрачна, че най-вероятно ще видите как  рибки плуват около вас, докато сте в морето. Имайте предвид обаче, че във водата има много морски таралежи и би било добре да си пригответе обувки за влизане в морето, за да не сте постоянно нащрек дали няма да настъпите някой от тях.

Докато сте в Олимпиада, ще видите колко много плодни дръвчета има там – нарове, портокали, мандарини. Местните приготвят ликьори и сладка от тях, от които определено ви препоръчваме да опитате! Приятно пътешествие до слънчева Олимпиада! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин