Орешак: Национално изложение на занаяти и изкуства - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орешак: Национално изложение на занаяти и изкуства
Орешак: Национално изложение на занаяти и изкуства
Снимка: НИХЗИ

Потопете се в света на старите занаяти и изкуства в Орешак

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България. Целият изложбен комплекс е разположен в чудесен парк от 50 декара. Изложението има девет изложбени зали с обща площ от 4200 кв.м.

Изложението е уникално, както с експонатите, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Във всяка зала има оборудван демонстрационен кът, където всеки гост може не само да наблюдава как се изработват предмети на народните занаяти, но и да опита сам да се докосне до характерните за региона занаяти - грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество. Създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално, гостите се докосват до същността на занаята, отнасяйки със себе си не само предмета (сувенира), но и спомена от едно неповторимото преживяване.

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак е своеобразен културологичен мост, който посредством „живите занаяти” пренася традициите за бъдещите поколения.

Полезна информация: Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата се намира в село Орешак, на 7 км от Троян и на 1 км от Троянския манастир. Работно време: понеделник – петък 9-17:30 часа, събота и неделя 10-18 часа. Билет: 4 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин