Музей на керамиката в Делфт, Холандия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на керамиката в Делфт, Холандия
Автор: Мария Ангелова

Знаете ли какво е делфтско синьо? А знаете ли историята на всички тези керамични предмети със сини рисунки навсякъде в Холандия?

През 17-и век в симпатичното холандско градче Делфт е имало повече от 30 фабрики за керамика. От тях до днес е оцеляла една-единствена, която можете да посетите - Delft Royal, наследник на Koninklijke Porceleyne Fles.

История в няколко реда или ах, тези китайци!

Причината по онова време синята керамика да стане толкова популярна в Холандия и навсякъде като гъби да никнат фабрики са... китайците. Пътуващите до далечни земи търговци от Холандската източноиндийска компания донесли китайски порцелан, който много се харесал на местните богати фамилии, а местните майстори започнали да имитират украсените със сини шарки съдове. Тъй като по това време порцеланът е непознат в Холандия, грънчарите използвали местната глина, която постепенно се превърнала в запазена марка.

34346

Delft Royal – разходка из миналото на делфтското синьо

Фабриката за керамика, из която се разхождате, е основана през 1653 г. Маршрутът ус преминава през зала за прожекции, в която кратък филм разказва що е то „делфтско синьо“ (характерните керамични съдове с украса в синьо, които виждате навсякъде из сувенирните магазини в страната) и каква е историята на тази керамика в Холандия. В следващата зала не само научавате как се прави керамиката, но около вас автоматично се отварят пещи, подават се инструменти и съдове – все едно сте във вълшебна работилница. Следващите няколко зали пазят ценни експонати от делфтска керамика (включително копие на картината „Нощна стража“ на Рембранд от керамични плочки и съдове, създадени специално за кралското семейство).

34344

Накрая стъпвате в едно от помещенията, където съдовете се извайват, рисуват ръчно и изпичат. Пред очите ви художниците на Делфт Роял рисуват ръчно съдовете, а ако рисуваната керамика ви е страст, можете да се включите и в арт ателиета.

34337

34342

Интересно е, че Delft Royal не създава усещането за музей, нито за фабрика. По-скоро е разходка из вековете и игра сред порцелановите вази и чинии. 

Полезна информация за посещение: Delft Royal се намира на ул. Rotterdamseweg 196 в Делфт, на няколко пресечки от историческия център на града. Билетът е 12,50 евро (има намаления за пенсионери, ученици и семейни билети). Работно време: 9-17 часа (понеделник – неделя), от 1 ноември до 31 декември в неделя работното време е 12-17 часа. Повече информация на сайта на Delft Royal тук.

Открийте още забележителности в Делфт.

34338

34339

34340

34347

34345

34341

34350

Зайчето Мифи от делфтска керамика.

34343

34351

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин