Зайчето Мифи и неговата къща в Утрехт - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зайчето Мифи и неговата къща в Утрехт
Автор: Николина Рускова

В холандския град Утрехт живее едно симпатично, при това световноизвестно зайче на име Мифи. Там то си има личен площад, кръстен на него и собствен паметник. Ще го видите по някои от светофарите из града – зелени и червени зайчета, които сигнализират на пешеходците дали е безопасно да преминат. От 2006 г. почитателите на зайчето могат да посетят и дома му точно срещу Централния градски музей в Утрехт. Нарича се къщата на дик бруна - с малки букви (dick bruna huis), както повелява стилът на музея. Тя е посветена на малкото зайче като герой от детските книжки, икона и търговска марка, както и на неговия създател.

Мифи е творение на илюстратора, графичен дизайнер и писател Дик Бруна. Колекцията в музея е предоставена от самия художник. Тя включва над 7 000 творби, измежду които детски книжки, корици, модели на постери, създадени от Бруна за различни международни организации като Амнести Интърнешънъл и Холандския Червен кръст. В тази необикновена къща децата могат да се запознаят с основите на визуалните изкуства по закачлив и забавен начин. Те могат да рисуват като експериментират с цветове, форми и линии, да четат книжки и да слушат истории, да играят весели игри.

Интересно е, че Дик Бруна е най-продаваният детски холандски автор. Неговите творби лесно се разпознават, а стилът му се отличава със семплост и изчистеност на формите и цветовете. Той рисува без перспектива и използва само бяло, синьо, зелено, червено, жълто, кафяво и черно, като не ги смесва. Първата книжка от серията за Мифи той рисува през 1955 г., докато е на почивка на брега на Северно море. Всъщност името на зайчето e "Nijntje" [Найнтье] - съкратено от умалителното за "заек" на холандски - "konijntje". Тъй като обаче холандското име се произнася трудно, по света зайчето е известно като Мифи. Книжките за симпатичното животинче са преведени на 40 езика. Няколко от тях и на български. То е сред знаменитите детски герои-говорители на УНИЦЕФ.

Дик Бруна рисува предимно животни. Освен Мифи и нейното семейство, той създава героите от детските книжки мечето Борис, прасенцето Попи и кученцето Снуфи. Книгите му винаги се печатат в малък формат, така че децата лесно да ги държат сами. Все пак произведенията на Дик Бруна са направени специално за мъниците, а не за техните родители. Ателието на Дик Бруна е в центъра на родния му Утрехт, където той и до днес рисува и пише книжки за деца.

В духа на Олимпийските игри в Сочи и Световното по футбол в Бразилия през 2014 г., а и по случай преиздаването на книжката за спорта на Бруна от 1985 г. - Sportboek, музеят представя изложбата "Спортът е игра". Посетителите ще имат възможност да я разгледат от 6 март 2014 г. до 28 май 2015 г. Тя ще бъде разположена на горния етаж и ще позволи на децата да видят как се движат Мифи и нейните приятели, както и да си поиграят с тях. Децата ще могат да играят на дама, да вървят по греда, да се преоблекат в различни спортни екипировки и да полудуват в спортния салон. Възрастните пък могат да проследят работния процес на Бруна и да разгледат около сто оригинални негови творби, много от които се излагат за първи път! Експонатите са придружени от филмчета и цитати на известни холандски атлети - Епке Зондерланд, Свен Крамер, Сием де Йонг и др. Те разказват как са започнали да тренират и какво е значението на спорта за тях.

Музеят се намира на Agnietenstraat 2. Отворен е от вторник до неделя от 11 до 17 ч., а билетът е 11 евро, като има различни намаления. Той включва и посещение в същия ден на Централния музей и Къщата на Ритвелд Шрьодер. В сградата на музея, която е исторически паметник, има и магазин, откъдето можете да си купите книжки от поредицата за Мифи, играчки, тениски, игри и картички с творбите на Бруна.

Официалният сайт на музея можете да разгледате тук, а сайтът на Мифи – тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин