Утрехт - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Утрехт - забележителности за един уикенд
Автор: Николина Рускова

Пътуване назад във времето, разходка до облаците или пък по водните канали, минаващи под улици и тротоари, са само част от невероятните приключения, които предлага четвъртият по големина град в сърцето на Холандия - Утрехт. Със сигурност няма да скучаете, ако решите да прекарате уикенда си в един от най-старите холандски градове!


1. Кулата на катедралата

В миналото Утрехт е бил значим религиозен център, поради което в града има редица любопитни църкви. Най-известната сред тях е централно разположената катедрала Св. Мартин. Построена през 14-и век, тя така и не била завършена и добре укрепена поради недостиг на средства. Заради нестабилната си конструкция, основната част (корабът) била унищожена от торнадо през 17-и век, но кулата останала невредима. Останалата част от катедралата и кулата не били свързани отново. На мястото на кораба днес има площад с големи дървета и информационен посетителски център, а разноцветни плочки показват очертанията на липсващата част от Катедралата.

Самата готическа кула е символ на града, като първоначалният й замисъл бил да покаже мощта на утрехтската църква. Издигната е на мястото, където преди почти 2000 години бил основан градът и в миналото служела и за наблюдателница. Днес най-високата черковна кула в Холандия се издига на 112 метра над земята. Всеки ден на всеки кръгъл час от 12 до 16 ч. се организират и изкачвания, придружени с интересни разкази. Желаещите да разгледат града от птичи поглед ще трябва да се преборят с 465-те стъпала, които водят до върха. В ясни дни в далечината се виждат дори Амстердам и Ротердам, а билетът е 9 евро за възрастни. В кулата се организират и различни частни събития, включително сватби. Съкровищницата и средновековните мазета под площада също са отворени за посетители, а в църквата всеки съботен следобед от 15:30 ч. се провеждат безплатни концерти.

До кулата се намира и малка градина (Flora's Hof). В миналото на това място е бил разположен Епископският дворец, но сградата била занемарена и впоследствие разрушена през 1803 г. Днешната градина представлява малка част от създадения през същата година разсадник. Съвременният облик бил предаден през 2008 г., вдъхновен от стила на градините от 19-и век. Паркът е отворен за посетители всеки ден от 12 до 16:30 часа.

2. Каналите

Тъй като Утрехт някога изпълнявал ролята на укрепен град, строителството извън стените му било ограничено. Затова до 19-и век бил изключително компактен, а ровът, който опасвал стария град, остава до голяма степен непокътнат и до днес. Именно оттук тръгва така нареченият "Стар канал" (Oudegracht), който от двете си страни е свързан с друг средновековен канал и река. Създаден е през 12-и век и продължава пътя си през центъра на града, а части от него следват някогашния поток на река Рейн. Той имал функцията на издължено пристанище, а по протежението му били издигнати внушителни градски дворци.

През 13-и век били изградени шлюзове и нивото на водата можело да се поддържа постоянно. Това позволило построяването на зимниици непосредствено до водата. Така се образували кейовете и второто ниво на града, което минава под улиците, тротоарите и сградите. Днес някогашните складове за стоки сa превърнати в пристани с кафенета и ресторанти, до които водят китни стълбички. А посетителите на града имат възможност да поседнат на брега на каналите и да се освежат с напитка или да похапнат, наслаждавайки се на уникална гледка. Често местните плават с лодките си по каналите и пият вино. Преминават и лодки със свирещи музиканти. Вие самите можете да поплавате с организираните водни круизи, да карате водно колело, кану или дори гондола денем и нощем при пълнолуние, наслаждавайки се на великолепното осветление на каналите.

3. 2 в 1 - Средновековие и съвремие в центъра на Утрехт

Центърът на Утрехт е идеален за разходка. Докато си вървите из улиците няма как да не забележите множеството мостове над каналите, красивите статуи и приказни сгради. Всъщност центърът на града до голяма степен е съхранил средновековната си структура, но също помещава и модерна търговска улица с огромни сезонни и празнични намаления! Като университетски град Утрехт е пълен с млади хора и редица нощни клубове и заведения. В центъра се намира също старата градска поща със статуи, изобразяващи пет от земните континента, модернизираната община, запазила автентичната си фасада, с изглед към Стария канал.

Градът може да разгледате не само пеш, но и с колело. Всеизвестен факт е, че Холандия е рай на колелата! Навсякъде има велосипедни алеи и дори отделни светофари, регулиращи движението на велосипедистите. Все пак това е страната, в която има повече регистрирани колелета, отколкото жители! Ще видите родители да возят децата си на столчета, поставени на кормилото, или пък да ги теглят в малки ремаркета. Ако решите да се включите във великото вело-изживяване, можете да си наемете колело почти от всеки веломагазин. Ще ви струва около 3 евро на ден за колело плюс еднократна такса от около 11 евро.

4. Папската къща

Една от най-старите сгради в Утрехт се намира в центъра на града. Роденият в Утрехт Адриан VI построил къщата си там преди да стане папа. Той обаче така и не успял да живее в нея, тъй като умира в Рим през 1523 г. само година след като е избран за папа. През 19-и век сградата става резиденция на кралския комисар. Днес части от нея могат да се наемат за провеждането на различни събития.

5. Холандската ватерлиния

Тъй като голяма част от страната се намира под морското развнище, холандците от векове водят борба с водата. По време на войни обаче тя се оказва добър съюзник и отлична защита. Холандците предизвиквали наводнения с тайното си оръжие - холандската ватерлиния. От 1885 г. страната разполага с нова водна линия на защита. Тя осигурявала защитен пояс с около 85 километра дължина, минаваща покрай Утрехт. Благодарение на система от шлюзове, наводнителни канали и диги линията можела да се наводни само за три седмици. Така привидно плиткият слой вода от около 40 сантиметра бил достатъчен да затрудни преминаването на войници, превозни средства и коне. Същевременно било твърде плитко да се премине с кораб. След Втората световна война ватерлинията вече не играела такава важна роля и днес фортовете представляват туристическа дестинация, всяка от които с различна функция - място за къмпинг, природен резерват, винарна, музей или ресторант. Най-големият форт (Rijnauwen) от новата защитната линия се намира в селцето Буник близо до Утрехт. Той е великолепен културен и исторически паметник с живописна природа. Комисията по горите организира туристически обиколки през месеците от април до октомври. В близост до Утрехт се намират и фортовете Fort aan de Klop - днес конферентен център и къмпинг, както и Fort Hoofddijk. Там днес днес се помещават ботаническите градини на Утрехтския университет. Това прекрасно място за разходка и отдих с множеството редки растителни видове и цветя се намира в университетския кампус Uithof, известен още като Научния парк.

6. На кино в полицейското управление

Къде другаде, ако не в Холандия, можете да отидете на кино в полицията? Културният и кинокомплекс Louis Hartlooper се помещава в някогашно полицейско управление. Центърът е основан през 2003 г., а сградата въплъщава стила на амстердамската школа. Кулата и фасадите пък са препратка към градската порта, която в миналото е била на това място. Любопитното здание можете да откриете на улица Tolsteegbrug 1.

7. Националният железопътен музей (Spoorwegmuseum)

Утрехт няма да разочарова и любителите на музеите! Железопътният музей е основан през 1927 г., а от 1954 г. се помещава в истинска някога функционирала жп гара! Тук ще видите как са пътували хората през 19-и век благодарение на автентичния интерирор, който възстановява стария блясък на гарата. Украшенията, табелите, пероните, вратите, билетните каси, чакалните първа и втора класа, Кралската чакалня, луксозният ресторант, фоайета с внушителни полилеи, дори таолетните, носещи архитектурния дух на 19-и век, пресъздават усещането за пътуване с влак така, както са го изживявали хората преди два века. В музея също можете да проследите историята на влаковете, да разгледате английско миньорско селище, луксозен Ориент Експрес и да преживеете още много необикновени разходки из миналото. След цялото приключение може да си отдъхнте в някой от двата ресторанта в музея, да се попързаляте на ледената пързалка или да полудувата на откритата детска площадка. Не забравяйте да разгледате и съоръженията, разположени отвън. Те включват Водна кула, релси, жп бариери. Там ще ви покажат как влаковете са се обръщали, за да не се движат назад, както и как се е сигнализирало на преминаващ влак. Музея можете да посетите от вторник до неделя от 10 до 17 ч., а цената на билета е 16 евро. Влак от Централната гара в Утрехт ще ви отведе точно до дома на железниците. Той потегля на всеки кръгъл час от вторник до петък.

8. Градският музей

Централният музей, който се помещава в някогашен средновековен манастир на Nicolaaskerkhof 10, разказва историята на града. Там можете да разгледате експозиции на модерни и приложни изкуства, мода, както и да видите хилядолетния Утрехтски кораб, открит през 1930 г. От 2006 г. точно срещу Централния градски музей се намира и домът на рисуваното зайче Мифи в къщата на най-продавания детски холандски автор Дик Бруна. Тук децата могат играят и да разглеждат в захлас множеството детски книжки, шарени корици и плакати.

Музеите са отворени за посетители от вторник до неделя от 11 до 17 ч., а входът е 11 евро, като има възможност за различни намаления. Билетът включва посещение в същия ден на Къщата на Дик Бруна и Къщата на Ритвелд Шрьодер, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и икона на модерните течения в архитектурата. Построената през 1924 г. екстравагантна къща се намира на Prins Hendriklaan 50, близо до парк Вилхелмина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин