Орвието - малкото италианско бижу, гордост на Умбрия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орвието - малкото италианско бижу, гордост на Умбрия
Автор: Елена Исаева

Италия е страна, която носи своето очарование във всеки град, селци, долина и местност. Всяко кътче от „ботуша“ е красиво, интересно и пълно със забавления. Понякога обаче, по – любими ни стават малки градчета и селца, в които цари спокойствие, тишина, някак те ни пленяват повече от големите и шумни градове, които също имат своя чар разбира се. Малките градове обаче са местата, в които често откриваме себе си или своето място. Те носят истинския дух на италианската провинция, такава, каквато всеки трябва да я види.

Орвието е много древен италиански град, с  богато истроическо минало, възникнал на мястото на етруското селище Волсинии Ветерес. Намира се в община Орвието, Централна Италия.

Орвието - малкото италианско бижу, гордост на Умбрия
Снимка: pixabay.com

Градът е разположен в долина, образувана при вливането на реките Палия и Киани. Старата част на града е разположена на равнинен хълм, образувал се от вулканична пепел.

Някога, по земите на Италия, селищата са застроявани по високите хълмове, бранейки се с висока крепостна стена. Старият град на Орвието не прави изключение – издига се величествено над долината. Този прелестен град ще ви предложи всичко – от богата история и археология, невероятна природа, оживен град, пълен с хъс и енергия за живот и веселие и не на последно място разбира се уникално вкусна храна. Тук спокойно можете да изкарате част от отпуска си, определено никак няма да скучаете, дори напротив – ще заредите всичките си сетива с много емоции и красота.

Орвието е може би един от най  древните градове на Италия, благодарение на първите заселници етруските, които през IX век пр. н. е. са избрали за свои жилища пещерите,  , изобразяващи библейски сцени, с красиви рисунки, скулптури и мозайки. Заставайки пред нея, оставате в захлас и почуда от това уникално творение. А отвътре е още по – зашеметяващо красива. Непременно я посетете, ако дойдете в Орвието.

Орвието е бил седалище на няколко папи. Голяма част от папството си са изкарали в папските резиденции, строени през XIII век.

Орвието - малкото италианско бижу, гордост на Умбрия
Снимка: pixabay.com

В града има още няколко църкви, които заслужават вниманието ви – Сан Доменико, която е една от първите доминикански църкви, бившата францисканска църква Сан Франческо, датираща от 1266 г., както и най – старата църква в Орвието Сан Джиовенале, построена през 1004 г. вероятно над друга вече съществувала църква. През XIII век е украсена с множество фрески.

Под Орвието е изградена огромна система, цял подземен град от лабиринт от тунели и пещери. Там има повече от 1 200 тунеа, кладенци, галерии, стълби, кариери. Тези тайни тунели може да се разгледат само с водач. В тях са намерени много археологически находки.

Освен за разглеждане на забележителностите, отделете време и се раходете безцелно из красивите тесни улички, от двете страни, на които има колоритни цветни арт магазинчета за сувенири, картини, занаятчийски изделия и приятни кокетни заведения и кафенета. Купете си сувенир за спомен, седнете в някое от заведенията, изпийте по едно хубаво италианско кафе, хапнете от изумително вкусните десерти или парче пица, отрязано пред вас с ножица. Позволете си това удоволствие – Орвието, няма да съжалявате, пък и на един хвърлей разстояние е от Рим – само на около 100 – тина километра.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин