Остров Елба: Забележителности и истории с Наполеон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Елба: Забележителности и истории с Наполеон
Автор: Peika.bg
Остров Елба: Забележителности и истории с Наполеон

Остров Елба е известен с много неща. Преди всичко с Наполеон.

Когато пристига на острова през 1814 г. като част от своето изгнание, Наполеон се настанява в пристанищното градче Портоферайо. В превод името му означава Пристанище на желязото, а още от древни времена островът се използва за добив на желязо. И за лечебни кални бани (след тежък ден на добиване на желязо).

30472

По стъпките на Наполеон в Портоферайо

Портоферайо е първата ви среща с Елба. Градът, скрит на сигурно зад крепостни стени, на пръв поглед изглежда така, сякаш времето тук е спряло някъде около пристигането на Наполеон. Всъщност императорът идва тук на 3 май 1814 г., след като губи битката при Лайпциг и се споразумява да запази императорската си титла, но да замине в изгнание като владетел на остров Елба. Наполеон прекарва 9 месеца на острова, за които успява да направи множество подобрения.

Ако маршрут по стъпките на Наполеон из Елба ви звучи вълнуващо, посетете двете запазени до днес резиденции на императора. Вила дей Мулини (буквално Вилата на мелниците, тъй като била построена между две мелници) предоставя гледка надалеч към залива на Портоферайо. Днес е музей. Вила Сан Мартино е обитавана за кратко от императора, но днес в нея се пазят картини и мебели от неговото време.

До Църквата на милостта, където на всеки 5 май се отслужва меса в памет на Наполеон, има музей с реликви от императора.

30471

Други неща, с които е известен остров Елба (освен Наполеон):

- Това е третият по големина остров от Тосканския архипелаг.

- Заедно с останалите острови от архипелага е част от най-големия морски национален парк в Европа.

- Има над 70 плажа, плюс неизброими малки заливчета, до които може да се стигне само по море. Не пропускайте плажа Паолина, за който разказват, че бил любим на сестрата на Наполеон. Друг плаж с интересна история е Инамората (Влюбената), където всяка година на 14 юли се организира дуел с шалове. Необичайното събитие е вдъхновено от местна легенда, според която красивата девойка Мария се удавила на този плаж, за да спаси любимия си Лоренцо. От нея останал само шалът й на скалите.

30474

- Страхотна дестинация за гмуркане, десетки планински маршрути.

Полезна информация: До Елба се стига с ферибот за около 30 минути. Можете да отплавате от град Пиомбино на континенталната част на Италия, както и да пътувате от Корсика Цените на билетите ориентировъчно са около 10 евро за човек и между 20 и 40 евро за автомобил. Част от фериботните линии обикалят и други острови от Тосканския архипелаг. Вижте и оферти за екскурзия до Тоскана и Елба.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин