Остров Капри и неговата цветна кухня - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Капри и неговата цветна кухня
Автор: Peika.bg

Древни рецепти от сушата, вдъхновени от императорите Август и Тиберий, комбинирани с богатата на риба местна диета... Реки от мастило са посветени на произхода на кулинарията на остров Капри (Капрезе). От зората на времето, та до днес красотата на италианския остров придава на местната кухня допълнителен вкус. 

Уютната хармония на площад Пиацета в град Анакапри подслажда по-скоро скандинавския бадемов кейк, а панорамните криволичещи пътеки до връх Соларо и покритите с цветя извивки на хълмовете овкусяват най-пикантната яхния от боб и зеленчуци, която ще опитате някога.

Наред с приказните места, тайни или споделени, дори и най-малката хапка ви напомня на някоя гледка от острова.

Ексцентричните партита, организирани в градините на Вила Лисис, калмарите, пронизани от лунната светлина сред развълнуваните викове на рибарите, пролетните пъдпъдъци, задушени в сос чертоза от най-чревоугодните монаси... Да не забравяме и нежното сирене качота, запазило „чистотата на млякото”, и бялото сухо вино от Анакапри, което имигрира от земите на гаучосите и е било алкохолната муза на Греъм Грийн и Норман Дъглас.

Местните готвачи се отнасят с внимание към продуктите на сухата, но упорито култивирана земя, и към щедрите откъм морски дарове крайбрежни води. В преоткриването на селските навици се корени създаването на аперитива лимончело, чиито ръчно изработени бутилки сега оцветяват целия остров в жълто. До 80-те години на миналия век еликсирът е бил приготвян само вкъщи по време на празници, като е използвана кората на изцедени лимони от местен сорт. Или пък бил даван като подарък за редовните клиенти от по-доброжелателните ресторантьори. 

В свежата кухня на Капри минало и настояще живеят заедно в точната пропорция. За да й отдадем заслуженото, трябва да признаем че това е кулинарна култура, която е превърнала простотата в своя сила. Но именно тази простота е трудно достижима. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, кулинарни разходки и маршрути! 

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин