Остров Мадагаскар - оазисът на уникални животински и растителни видове - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Мадагаскар - оазисът на уникални животински и растителни видове
Автор: Елена Исаева

Остров Мадагаскар или познат оше и като Островът на лемурите е втората по големина островна държава след Индонезия и четвърти по своите размери остров в света, разположен край източното крайбрежие на Южна Африка в Индийския океан.

 

След праисторическото разделяне на свръхконтинента Гондава преди 88 милиона години, Мадагаскар се е откъснал от Индийския субконтинент, в следствие на което флората и фауната се развиват в изолцаия, в резултат на което островът има уникално биоразнообразие от ендемични видове, а над 75 % от животинските видове не се срещат никъде другаде по света. Тук живеят около 36 вида лемури, които са описани в много книги и за които са направени научно – популярни филми, като по – голямата част от тях не се срещат на друго място. От вида с раирана дълга опашка, защитен и изучаван от учените в частния резерват Беренти, до малкия миши лемур, наречен още джудже.

Остров Мадагаскар - оазисът на уникални животински и растителни видове
Снимка: pixabay.com

 

Резерватът Беренти е частна собственост, основан е през 1 985 г. от семейство Олм, намира се в най – южната част на острова близо до пристанище Fort Dauphin и е едно от най – посещаваните места на Мадагаскар от туристи, а също така предлага и отлични условия за работата на зоолозите и биолозите. Площта му е около 32 хектара, място, където са събрани голяма част от представителите на фауната на острова.

Мадагаскар е дом на уникални коткоподобни хищници като известната фоса, мадагаскарски мангусти, гризачите са над 14 ендемични мишевидни вида, като разнообразието им на форми и размери е голямо, около 30 вида прилепи, по – голямата част от които също са ендемични, над 80 вида птици, с голям превес от ендемични видове.

Остров Мадагаскар - оазисът на уникални животински и растителни видове
Снимка: pixabay.com

Мадагаскар е родина и на редица видове гекони и хамелеони, само тук се среща крсивата Лъчиста костенурка, познати са още и над 240 вида земноводни, риби, тенреци, разновидности на таралежите, многообразие от риби, безгръбначни, като най – популярни са мадагаскарските паяци, бръмбари и разбира се мадагаскарските хлебарки.

Разнообразния климат на Мадагаскар е предпоставка за уникалната и богата флора и фауна. Някога, при откриването на острова, тук са живели животни с огромни размери, чиито потомци са днешните видове, но които за съжаление при заселването на хората постепенно са изчезнали, а в наши дни много от ендемичните видове застрашени и някои от тях също постепенно изчезват.

Остров Мадагаскар е богат и на изключително многообразие от растителни видове – повече от 12 000 уникални растения се срещат тук. Едно от най – известните от които, е величественото дърво боабаб, което наред с лемурите, може да се каже, че е символ и гордост на острова. Когато чуем за остров Мадагаскар, неминуемо си представяме гигантските баобаби, които освен с красота и осанка, впечатляват и с възрастта си, някои от тях са на повече от 800 години.

Остров Мадагаскар - оазисът на уникални животински и растителни видове
Снимка: pixabay.com

 

Тук се среща и още едно много рядко растение уникат, което образува цели гори, наречени бодливи, заради многото бодли, с които са покрити. Може да се каже, че приличат на кактуси, но всъщност съвсем не е така. Освен него на острова се срещат и над 1 000 вид орхидеи, около 85 % от които също са ендемични, както и много други растения.

Разнообразието от изумителни животински и растителни видове на острова е застрашено, поради изсичането на тропичните гори, затова са създадени са редица междунарони програми за опазване и защита на природното богатство на този уникален и великолепен остров.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин