Остров във Филипините затваря за туристи - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров във Филипините затваря за туристи
Автор: Peika.bg
Остров във Филипините затваря за туристи

Популярният туристически остров Боракай, във Филипините, ще спре да приема туристи в края на април 2018 г.

Тази крайна мярка е наложена, за да се извърши почистване на района. Целта е да се върне балансът в природата на острова.

Филипинският президент Родриго Дютте предлага идеята за затваряне на острова за туристи, заради екологичните проблеми на Боракай, предизвикани от лошата канализацията. За целта на острова ще бъдат инсталирани съоръжения за управление на твърди отпадъци.

Остров във Филипините затваря за туристи

С помощта на жителите на острова почистването може да отнеме по-малко от шест месеца. Местните се надяват, че това ще допринесе за устойчивостта на района в дългосрочен план.

Боракай е малък остров с коралов произход, разположен в централната част на архипелага Филипини. Дълъг е 7 км., а в най-тесния си участък е широк едва 1 км. Разполага с цели 4 км бял плаж, който привлича туристи от цял свят. Именно те са и причината за нуждата от мащабно почистване на острова.

Остров във Филипините затваря за туристи
Снимка: Marlon E/Flickr

Според данни на туристическите агенции във Филипините, над 1 милион чуждестранни туристи да посетили о-в Боракай през миналата година. А цялата страна е посрещнала над 6,6 милиона души. 

Остров във Филипините затваря за туристи

Заравянето на популярни дестинации за туристи е само една от многото зелени инициативи, които хората по света прилагат за подобряване на околната среда. Вече все по-ясно виждаме и усещаме последиците от комерсиализирането на туристически обекти. Ако не започнем да се грижим за тях още сега, съвсем скоро те ще изчезнат пред очите ни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин