Островът на рицарите в Гърция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Островът на рицарите в Гърция
Автор: Peika.bg
Островът на рицарите в Гърция

Гръцкия остров Родос е наричан още Островът на рицарите и притежава невероятна красота и богата история.

Той е един от най-големите острови на Гърция в Егейско море и е разположен между Турция, Гърция и Кипър, а населението му наброява 110 000 души

Интересното е, че островът има формата на острие на стрела. Бреговата му ивица е около 220 км, а самият град има антична част и модерно търговско пристанище.

Родос е остров, устоял на множество нашествия на армии в миналото. Сега му се налага да устоява само на наплива на множеството туристи, които с право са привлечени от него. Там можете да намерите уникална смесица от красиви плажове, тюркоазени води, история, антични сгради и кули, които напомнят на една отминала епоха. 

Островът на рицарите в Гърция

Историята на града е много интересна. Островът е бил обитаван още през неолитния период, а през XI в. пр. н. е. започва да процъфтява при пристигането на дорийците. Пелопонеската война изтощава цялата гръцка цивилизация и в този период Родос става мишена за много нашествия. Той бива завладян от персийците, а след това става част от империята на Александър Македонски. По това време градът се превръща в търговски и културен център и от него тръгват много школи във философията, науката и литературата.

През 1309 г. островът бива завладян от рицарите на Малтийският орден и градът е построен наново в средновековен стил. Те издигат много сгради и укрепления с цел да се защитят и да имат конрол над турците, които ги заплашват с нападение през XVI в. Все пак Родос се предава пред огромната турска армия и островът е под османско владичество почти 400 години. През 1912 г. Италия освобождава Родос от турците и така той става част от Италия. Чак през 1947 г. островът отново става част от Гърция.

Островът на рицарите в Гърция

Много от сградите са запазени и все още пазят духа на древните нашествия. Смесеният архитектурен стил създава специално усещане. На Родос можете да се потопите в необикновена атмосфера сред тесни павирани улички, готически кули, византийски църкви и османски джамии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин