Откриха нови 13 км в най-дългата пещера в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха нови 13 км в най-дългата пещера в света
Автор: Peika.bg
Откриха нови 13 км в най-дългата пещера в света

Въпреки че е изследван близо 200 години, националният парк „Мамутова пещера” в Кентъки все още крие своите мистерии. Според Националната служба за парковете на САЩ откритията в тази пещера буквално са безкрайни.

Екип от изследователи наскоро откри нови проходи с обща дължина от близо 13 км в Мамутовата пещера, която най-дългата пещерна система в света, позната на човека. С откритието, направено от водещата проучването нестопанска организация фондация „Кейв Рисърч”, общата дължина на проучените проходи вече е с дължина от над 675 км.

Всяка година доброволци от Фондацията за изследване на пещери посещават парка, за да картографират новооткритите проходи, да намерят потенциални изследователски обекти и да помогнат с управлението на мястото. Това е сложен процес, при който доброволци от картографската програма преминават през тъмния и абстрактен подземен пейзаж, използвайки компаси, измервателни ленти и далекомери, за да разкрият новите проходи.

Непрекъснато се откриват нови и нови разклоне и въпреки че посетителите няма да имат достъп до новите проходи, все още има много маршрути на цели пет нива, на които да се насладите в пещерната система. Сред тях е и трасето Гранд Авеню, което наскоро претърпя сериозно обновяване и вече има нови пейки и перила, както и подобрени пътеки.

Мамутовата пещера е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и се намира на около 90 мили от Луисвил, Кентъки и Нашвил, Тенеси. Тя е отворена целогодишно за посетители, които могат да влязат само с организирани обиколки. Поради обявената пандемия сега са необходими маски за лице за посещение на пещерата. 

Националният парк „Мамутова пещера” се намира в Северна Америка, по-точно в Апалачите, басейна на Грийн Ривър в централната част на щата Кентъки, САЩ. Това е най-дългата система от пещери на Земята. Главният вход на пещерата, наречен Бродуей, води до система от коридори, лабиринти, проходи, пропасти и зали. Те са разположени на пет етажа. Една от най-големите зали е известна като Купол на мамута и е с дължина от 120 м, ширина от 50 м и височина от 75 м. Най-голямо е разнообразието във Вълшебната пещера, рядко посещавана поради неудобните подстъпи, а в огромната зала Голямата ротонда свободно могат да се поберат хиляди посетители. Други интересни зали са Готическата катедрала, Балната зала и Гробът на великана. Мамутовата пещера определено е едно място, което си заслужава да се посети.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин