Обмислят събарянето на „Стълбата към небето” на Хаваи - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обмислят събарянето на „Стълбата към небето” на Хаваи
Автор: Peika.bg
Обмислят събарянето на „Стълбата към небето” на Хаваи
Снимка: wikipedia.org

Миналата седмица общинският съвет на Хонолулу гласува премахването на стълбите Хайку, известни още като „Стълбата към небето”.

Първоначално построени от военноморските сили на САЩ през 40-те години на ХХ в. за достъп до радиостанция, стълбите се превърнаха в незаконна туристическа атракция, привличайки всяка година хиляди търсачи на силни усещания. За да стигнат до тях те нахлуват в частни жилищни имоти, за да се изкачат по над 3000 стълби по гръбнака на планината Кулау.

Стълбите бяха официално затворени през 1987 г. но посетителите продължиха да идват. Жителите казват, че проблемът се е увеличил през последните години поради социалните медии, въпреки заплахата от глоба от 1000 долара.

Във вторник кметът на Хонолулу Рик Блангиарди обяви премахването на стълбите, като се позова на опасения относно обществената безопасност и липсата на инфраструктура за подпомагане на посетителите.

Застъпниците на стълбите не са съгласни със затварянето им, като казват, че пешеходната пътека е важна част от местния пейзаж. Освен това премахването на стълбите е равно на ограничаване на достъпа до местните плажове. 

Дебатът за това какво да се прави със стълбите продължава десетилетия. След Втората световна война военноморските сили предават управлението на радиостанцията на бреговата охрана. Затова през 70-те години на ХХ в. туристите можели да получат достъп до пътеката.

С нарастването на популярността на пътеката нарастват и съобщенията за боклук, вандализъм и нарушители, което води до бреговата охрана за трайно ограничаване на достъпа през 1987 г.

Местни организации като „Приятелите на хайку стълбите” и Съветът на квартала Канеохе се опитаха да създадат план, който да управлява достъпа, но така и не успяха да го направят.

През 2002 г. бяха похарчени близо 1 млн. долара за ремонт на стълбите с план за отварянето им, но след като свлачище при Свещените водопади на Северния бряг уби девет туристи, планът беше отменен.

Хавай продължава да се бори с трайните последици от пандемията и притока на посетители на островите това лято.

Стълба към небето е името на пешеходен маршрут на остров Оаху в Хавай. Стълбата има 4000 стъпала, извеждащи до 850 метра денивелация над морското равнище. Маршрутът започва като обикновена дървена стълба, прикрепена към скалата. Неговото начало е на южната страна на долината Хайку.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин