Хавай – световната столица на дъгите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хавай – световната столица на дъгите
Автор: Peika.bg
Хавай – световната столица на дъгите

Ново проучване предполага, че Хавай е най-доброто място на Земята, за да изпитате чудото на дъгите. Тези разноцветни метеорологични явления са причинени от отражение, пречупване и разпръскване на светлина във водни капчици, което води до поява на спектър светлина в небето с кръгова дъга, а изследването поддържа, че Хавай е световната столица на дъгите.

В проучването „Тайните на най-добрите дъги на Земята д-р Стивън Бъзингър обяснява, че дъгите, намерени в щата на САЩ, са толкова зашеметяващи, че посетителите и местните жители често оставят колите си край пътя, за да ги снимат. Те често се наблюдават в спрея, взривен от вятъра, свързан с големи, бързо движещи се гребени на вълни, които се разбиват близо до брега. Една от причините е, че Хавай се намира на 20 градуса северна ширина в регион на субтропиците, който е доминиран от клетката на Хадли, което води до слягане и като цяло ясно небе над Хаваите и произвежда преобладаващи североизточни пасати.

Времето за пасат в Хавай се характеризира с конвективни душове с ясно небе между душовете и според проучването разстоянието между душовете е достатъчно, за да позволи на слънчевата светлина да достигне дъжда под душовете, създавайки оптимални условия за наблюдение на дъгата. През нощта топла морска повърхност загрява конвекцията отдолу, докато радиацията охлажда облачните върхове, което води до по-обилни дъждове сутрин, вследствие на които можете да видите дъги рано сутрин. Критичен фактор за производството на чести дъги е планинският характер на Хавайските острови. Въпреки че всеки хавайски остров има уникална топография и съпътстващи орографски ефекти, във всеки случай планините произвеждат резки наклони в облаците и валежите, които са ключови за изобилните наблюдения на дъгата.

Бусингер, учен по атмосфера от Хавайския университет в Маноа, казва, че дъгите на Хаваите се появяват в хавайски песнопения и легенди, върху регистрационни табели и в имената на хавайските спортни отбори и местния бизнес. Културното значение на дъгите е отразено в хавайския език, който има много думи и фрази, за да опише разнообразието от проявления там, включително прилепнали към земята дъги (uakoko), стоящи дъгови валове (kāhili), едва видими дъги (punakea) и лунни лъкове (ānuenue kau pō).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин