Отварят ново арт пространство в София - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отварят ново арт пространство в София
Отварят ново арт пространство в София

Съвсем скоро София ще има едно ново арт пространство. То ще се приюти в къщата на Христо Попов на ул. "Раковски" №167 и ще подкрепя млади артисти.

Къщата е със статут на паметник на културата. Намира се точно срещу къщата-музей на П.К. Яворов. Някогашният дом на  Христо Попов ще се превърне в арт център с акцент и подкрепа на млади автори. Идеята е на Стефан Огнянов и Марин Маринов, двама от наследниците на къщата.

„От много време ни се иска тук да стане пространство за култура и изкуство. Обсъждали сме го с доста хора, но все нещо не достигаше и оставахме на ниво идея. Но моментът дойде и след по-малко от месец ще имаме и първата изложба“, споделя праправнукът на Христо Попов, който е построил къщата. Попов е бивш кмет на София между 1899 и 1901г., и министър в третото правителство на Васил Радославов.

„Когато е строена къщата, тук е бил краят на София и зад нея е имало блато. На нашата част от фамилията се пада втория етаж, който ще превърнем в арт пространство. Постепенно ще направим библиотека и място, на което хората да се срещат, говорят, четат и да обсъждат изкуство“, разказва Стефан Огнянов, който освен инициатор на промяната на къщата е и част от екипа на Free Sofia Tour.

Отварят ново арт пространство в София

Кой е Христо Г. Попов?

Оригиналният собственик на къщата е капитан (о.з. подполковник) Христо Георгиев Попов. Роден е през 1858 г. в град Шумен. Завършва с първия випуск на военното училище след Освобождението (1879 г.), след което и военната академия в Санкт Петербург. По време на сръбско-българската война от 1885 г. командва 1-ви пехотен софийски полк и участва в боевете при Сливница, Гургулят, Бански дол и Пирот. Награден е с орден „За храброст“ III степен.

След като се уволнява от армията (1889 г.), заминава за Швейцария, където завършва право. След завръщането си в България навлиза в политиката. Между 1899 и 1901 г. е кмет на София, а по-късно е министър в третото правителство на Васил Радославов. Почива през 1951 г.

Днес споменът за него отново се възражда благодарение на новото арт пространство, в което ще се превърне дома му!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин