Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас
Автор: Peika.bg
Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас

Модерната библиотека разполага с най-актуалните технологии, които се използват в съвременните библиотеки по света. Тя е побрала в себе си над 600 хиляди тома от четири регионални библиотеки в морския град. 

Сградата притежава стъклен корпус от север, върху който са изрисувани стотици думи, свързани с образованието, културата, книгите и човешкия ум.

Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас

Най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България, която до момента беше разпокъсана в различни сгради, заема четири етажа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Центърът има амбицията да бъде едно различно арт пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн, развитие на творчески индустрии.

В двора на центъра е изградена и съвременна детска площадка за деца от 3 до 12 години с места за отдих и отмора. 

Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас

Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица „Св. св. Кирил и Методий" (приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете - 2 етаж). 

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите.

Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас
Снимка: Yavor Velchev

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор залата прилича на приказен кът.

Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас
Снимка: Yavor Velchev

Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри. Там е и Z space стената. Тя предлага три нива на възприятия на представеното съдържание чрез холограмни изображения, добавена реалност и други. Z space стената ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Тя разполага и с пълната общообразователна програма на МОН - уроци по всички предмети от 1 до 12 клас, като видео уроците са в 3D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации.  

Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас
Снимка: Yavor Velchev

В детския отдел е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП. 

Отвори врати нов център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас
Снимка: Yavor Velchev

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства. 

На 3 етаж е „Заемната за възрастни", където се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието - наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира и "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града. 

На този етаж се намира още зрителната зала с голям капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи.

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов". Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.  Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили.

Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложби и представяне на различни видове изкуства.  В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин. 

Източник

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин