Паметник на завистта в Хасково - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паметник на завистта в Хасково
Автор: Peika.bg

Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта

- това твърди Елин Пелин преди повече от 100 години. А ако в България се появи необикновен паметник, то той ще е в Хасково.

 

След монумента на Богородица (вписан в Книгата с рекордите на Гинес като най-високата в света статуя на Дева Мария с Младенеца), Баба Яга, Оранжевия мост, от есента на 2014 г.  в Хасково е издигнат първият и единствен в света Паметник на завистта.

Скулптурата Българският Икар представлява човек, разперил ръце, с криле от пера, в устрем да полети... Но две скелетни ръце дърпат надолу крилете му и искат да ги пречупят… Паметникът на завистта е дело на Господин Тенев – Гуспата, който е автор и на редица други арт инсталации в Хасково като скулптурите на Баба Яга и на бухалчето пред Общината, фигурите на Оранжевия мост (деца, котка и куче, които дърпат въже в различни посоки), паметника на художника Лицо.

Скулптурата е от бронз, висока е 3 метра, тежи 1 тон, а издигането й е осъществено изцяло с дарения.

40956

Полезна информация: Паметникът се намира в пешеходната зона на града, близо до Часовниковата кула. Наблизо се намират туристическият информационен център, Часовниковата кула, монументът на Богородица с Камбанарията, чиито вити стълби извеждат до панорамна площадка с изглед към цяло Хасково.

40957

Твърди се, че преди 2300 години Диоген е казал: „Тайната да причиняваш на завистниците си мъка е в това да бъдеш в добро настроение“. Затова поседнете в добро настроение край паметника, снимайте се и поразмишлявайте над някои от любимите ни мисли за завистта:

"Високите кули се измерват с дължината на хвърлената от тях сянка, великите хора - с броя на завистниците им" - китайска мъдрост

"Ако похвалите, раздавани щедро от приятелите, понякога дават повод да се усъмниш в тяхната искреност, то завистта на враговете заслужава пълно доверие" - К. Имерман

"Завистта е най-искрената форма на ласкателство" - Дж. Колинз

"Рядко някой поддържа издигащия се, но мнозина подбутват падащия" - Наполеон

"Малцина от нас могат да понесат щастието – имам предвид щастието на ближния си" - Марк Твен

"Завистта вреди на сърцето повече от цигарите" - Проф. Александър Чирков

"Не мрази хората, които ти завиждат, а уважавай тяхната завист. Това са хората, които смятат, че ти си по-добър от тях!" - неизвестен автор

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин