Памуккале - античен и сюреалистичен пейзаж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Памуккале - античен и сюреалистичен пейзаж
Автор: Андон Андонов

Вие сте богат римски генерал, оттеглил се от служба. Искате да прекарате късните години от живота си в комфорт и изобилие, затова се местите в Хиераполис, където прекарвате дните си в горещите минералните извори, докато прислужниците ви поднасят плодове и маслини.

Дори и да не сте богат римски генерал, руините на Хиераполис стоят и до днес, привличайки многобройни туристи към минералните извори близо до града. Разположено на 20 км от град Денизли в Турция, днес мястото е известно като Памуккале или “Памучен замък” заради начина, по който изглеждат скалите около изворите.

Част от световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, Памуккале е едно от най-красивите геоложки образувания, които са достъпни за широката публика. Извиращите води са образували многобройни скални тераси, придаващи сюреалистичен вид на пейзажа. В белите “памучени” скали са изваяни странни форми, прилични на цветя и черупки, които добиват розови и оранжеви отблясъци при залез слънце.

Горе на платото се намира Свещенният античен басейн, от дъното на който извира вода с температура 35 градуса. Съветваме ви да дойдете да се изкъпете рано сутринта, докато още няма твърде много хора.

Лечителното свойство на изворите е известно от хиляди години, много преди мястото да бъде населено. Римляните построяват спа център, който бързо става любим на поколения от императори заради терапевтичното си въздействие.

В днешно време се прилагат силни мерки за запазването на на Памуккале в неговия автенчитен вид. Разрушени са всички хотели, които са били построени в прекомерна близост до скалните тераси, и туристите могат да се купят само в някои от скалните тераси, запазвайки повечето извори недокоснати.

Къде да отседнете в Памуккале?

В подножието на терасите се намира село Памуккале, където има много хотели. По няколко пъти на ден през селото минават автобуси до околните почивни центрове и до град Денизли.

Скалните тераси и руините на Хиераполис имат два отделни входа - северен и южен. Препоръчваме ви да минавате през северния, тъй като пътят през южния няма сянка.

Можете да посетите скалните тераси по всяко време на денонощието, като през нощта е безплатно! Въпреки това ви съветваме да бъдете внимателни защото неосветените скали могат да бъдат опасни.

Какво още да посетите?

Римският театър: построен през втори век, театърът е в учудващо добро състояние, и 46-те реда седалки с близо 7000 места все още се използват за международния музикален фестивал през месец юни.

Северните монументи на Хиераполис: според мнозина това е най-интересната част от града. Оградената с колони улица продължава близо 1 километър, завършвайки със Северния портал, построен в чест на император Домитан през 84 г.

Некрополисът и гробницата на Флавий Зуксис: още по на север се намират старинни бани, които през 5-и век са били преобразувани на базилика. Наблизо се намира гробницата на Флавиус Зуксис, един от най-богатите търговци в Хиераполис, както и още хиляди гробници, които образуват некрополиса. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин