Стадион Панатенаик в Атина – легендарният дом на Олимпийските игри - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стадион Панатенаик в Атина – легендарният дом на Олимпийските игри
Автор: Peika.bg
Стадион Панатенаик в Атина – легендарният дом на Олимпийските игри

Първите организирани спортни събития в Европа са били гръцките Олимпийски игри, които съществуват в международен формат и до ден-днешен. Логично, легендарните места за Игрите са намират именно в средиземноморската страна, а една от знаковите точки в историята на състезанията е стадион Панатенаик.

Един от най-старите стадиони в света е построен в дъното на естествена малка долина между хълмовете Агора и Ардетос, на които е имало разположени дървени пейки за феновете. В древни времена там са се провеждали Панатенаикийските игри, които са били по модела на Олимпийски игри и са се състояли на всеки 4 години в чест на богинята Атина. Игрите са включвали религиозни фестивали, церемонии и културни събития. Самите спортове са били бокс, борба, демонстративни битки на пехотинци и кавалерия, хвърляне на копие от кон и състезание с колесници, в което човекът трябва да скочи от колесницата, да тича до нея и после да скочи обратно. Тези игри са започнали през 566 година пр.Хр. и са продължили до 3-и век сл.Хр. С времето и мястото се облагородява като през 329 г. пр.Хр. зрителите вече се разполагат на мраморни пейки.

Панатенаик става важно място за гръцкото общество между 140-144 г. сл.Хр., когато стадионът е разширен и реновиран от Херод Атикус, който го прави във формата на подкова. По негово време до мястото вече се е стигало през мраморни мостове, а край портата е имало мраморни, бронзови и златни статуи.

34353

34354

34352

След разпадането на Римската империя, стадионът е забравен за около 1500 години, когато в историята се намесва гръцкият бизнесмен и филантроп Евангелос Цапас. С негова подкрепа Панатенаик е възстановен достатъчно за първите Олимпийски игри през 1859 г. През 1870 г. дървените пейки отново са на хълмовете, капацитетът е 30 хиляди души, а Панатенаик е домакин на Игрите през 1875 г. и тези през 1888-89 г.

Самият Цапас не успява да види тези състезания, но с неговата подкрепа се прави втори ремонт на стадиона и дървените пейки са заменени от мраморни. Междувременно през 1894 г. е създаден Международният олимпийски комитет и първите модерни международни Олимпийски игри са се състояли през лятото на 1896 г. на Панатенаик.

34357

Събитието е грандиозно за времето си - на най-голямото интернационално спортно събитие до този момент 241 участници от 14 държави се състезават пред очите на 80 хиляди души. Панатенаик за втори път е домакин на международните Олимпийски игри през 2004 г., но това е за последно, най-вероятно, защото формите и ъглите му не са подходящите за съвременните стандарти и затова днес там се провеждат концерти.

Все пак, международното значение на стадиона в Атина остава, защото Олимпийският огън за Игрите в Лондон беше предаден на британската делегация именно на Панатенаик на 12 май 2004 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин