Пантеонът на загиналите край село Гургулят - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пантеонът на загиналите край село Гургулят
Автор: Мария Ангелова

Идея за еднодневна разходка от София, само на 40-ина километра, на място, което вероятно е доста по-различно от обичайните ви уикенд дестинации. Били ли сте на „Новото гробище над Сливница“?

Това е пантеонът на загиналите в Сръбско-Българската война през 1885 г. край село Гургулят, недалеч от Сливница. Тук българската армия отблъсква превъзхождащата я по численост сръбска войска и спира настъплението й към София. В чест на тази битка Вазов пише прочутите си редове:

Българийо, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях...“

Самият пантеон е издигнат по случай 100-годишнината от Сръбско-Българската война. От червеникав бетон е излята пресечена пирамида, на която са изписани имената на загиналите. Височината й е около 20 м. Фигурата на Майка България, която скърби за изгубените си деца, е изработена от рядък метал – кварцит. Единствените други фигури от кварцит в света са в мавзолея на Ленин в Москва и на Триумфалната арка.

Преди появата на мемориала тук е имало църква „Свети Пророк Илия“, която е била умалено копие на храм-паметника Александър Невски в София. Тя се е срутила през 60-те години на миналия век.

Около мемориала има широка поляна и мястото е идеално за еднодневен пикник, както и за кратък урок по история на открито.

Дотук без проблем се стига по асфалтов път. Местността, в която се намира пантеонът, се нарича Църквище и се вижда още на влизане в селото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин