Църквата Свети Никола Летни в Годеч - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Църквата Свети Никола Летни в Годеч
Автор: Мария Ангелова

За период от около 50 години през миналия век на това място е имало съвсем простичък параклис, направен от плет. Имал е прозорче, през което се виждало горящото в ъгъла кандилце. Старите хора в Годеч си го спомнят точно в този вид от детството си. И понеже стените били от плет, неизмазани, така се случило, че в един ден през 1970 г. храмът изгорял.

Това обаче не бил краят. Църквите не изчезват току така. Всъщност историци са открили тук следи от храм с два олтара още от римско време, върху него по-късно изградили раннохристиянски, който през Средновековието прераснал в манастир. 

Повод за възстановяването на църквата била една трагедия. Двадесетина години след изгарянето на параклиса няколко жени с малки деца починали. Разказват, че жители на града отишли при Ванга и я питали какво да правят. Тя им казала, че в Годеч има храм Свети Никола, който е с много силен светец. Посъветвала ги да го оправят и бедите им щели да се свършат.

Дали наистина се е случило така, дали някой съобразителен човек се е сетил да го каже, въпросът е, че хората се мобилизирали и построили здравата малка църква, която днес се намира в покрайнините на града. Стенописите са направени от местен художник в края на 90-те години.

Полезна информация: Храмът се намира в единия край на Годеч (питайте местните хора за посоката). За съжаление е заключен освен на храмовия си празник. Разходката до него обаче е приятна - около 5-10 минути през полето, на фона на планинските възвишения в далечината. Освен храма Свети Никола в Годеч можете да посетите църквата Свети Димитър, както и манастира Свети Дух, който се намира съвсем близо до града. На 9 км в посока Драгоман се намира и интересният Разбоишки манастир, чиято църква се намира на 30 м височина в скалите над река Нишава.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин