Последната църква с покрив от трева в Исландия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Последната църква с покрив от трева в Исландия
Автор: Peika.bg
Последната църква с покрив от трева в Исландия
Снимка: Hof1

На далечния остров Исландия има едно малко селце на име Хоф. Тук, както и в много други исландски села, още от времето на желязната епоха къщите са с покрив от трева, за да се предпазят хората от суровия климат.

Някои от тези сгради са оцелели и до днес и сред тях е църквата в Хоф (Hofskirkja).

Църквата, посветена на Свети Клемент, е построена през 1884 г. и е последната църква с покрив от трева в стар исландски стил. Днес тя посреща посетители като музей и поклонници като действащ храм.

В миналото в Исландия се строили много "тревни" сгради – както от бедните, така и от богатите, с всякакво предназначение – домове, конюшни, храмове. Това рязко се променя в началото на 20-и век, когато все повече хора започват да използват по-модерни материали за изолация.

Днес, в началото на 21-ви век малцина са майсторите, които все още владеят занаята на този вид строителство. Затова и църквата се е превърнала в любима забележителност за посетителите на северния остров.

Хоф се намира на около 20 км от националния парк Скафтафел, на около 340 км от столицата Рейкявик. Разположен е на магистрала 1, която опасва целия остров.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин