Синята лагуна - в Исландия на антистрес терапия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синята лагуна - в Исландия на антистрес терапия
Автор: Катя Томова

Преди няколко години Исландия е обявена за най-щастливото и зелено място в Европа и една от причините за това е „Синята лагуна”. Наречена така заради уникалния цвят, получен при рядката комбинация от сладка и морска вода, лагуната очарова с красотата и лековитите си способности. 

Синята лагуна се намира на 40 км от столицата на Исландия – Рейкявик и на 25 км от Кефлавик. Появата й се дължи на симбиоза между наука и природа. Представлява геотермично образувание, включващо няколко басейна с обща площ от 5000 кв.м.

Интересно е, че първоначално лагуната е част от проект за производство на електроенергия и изкуствено създадените басейни са пренебрегвани дълго време. Постепенно, местните хора започват да посещават мястото и осъзнават лековитите и релаксиращи свойства на водата. Така през 1987 г. е основан първият спа център в Исландия. 60-те хиляди парчета лава, покриващи дъното и стените на лагуната я правят да изглежда като естествено природно образувание.  

Синята лагуна съдържа около 6 милиона литра геотермална вода, която извира от 2000 метра дълбочина и се подновява естествено на всеки 40 часа. Температурата в най-ниската точка е 240 градуса, като след изхвърлянето се охлажда до 37 градуса. По пътя към повърхността водата среща магмени образувания и от допира с тях поема лечебните си сили, извличайки множество природни минерали. Лагуната е сред най-посещаваните дестинации в Исландия, като годишно тук туристите са около 400 000. 

Посетителите на спа селището се наслаждават на прекрасна гледка, осъществяват контакт с природата и се потапят във води, отстраняващи стреса и преумората. Минералните соли имат успокояващ ефект, синьо-зелените водорасли подхранват и омекотяват кожата, а бялата глина има почистващ и ексфолиращ ефект. Предлагат се и масажи, лечебни процедури и комфортни места за отдих. Изграден е почивен комплекс, в който има медицински центрове, ресторанти и бистро, магазини.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин