Улуру: Скалата, която си сменя цвета (и други чудеса) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Улуру: Скалата, която си сменя цвета (и други чудеса)
Автор: Николина Рускова

Ако сте любители на необикновените неща, пътешествието до тази забележителност няма да ви разочарова. Очакват ви живописни картини и вълнуващи истории…

Пренасяме се на един далечен континент, където насред пустинята се издига уникален природен феномен. Не, не е в Африка! Става въпрос за скалното образувание Улуру в Централна Австралия, което разкрива пред погледите на посетителите си чудновата гледка.

То мени цвета си от виолетово до огнено червено според времето на деня и атмосферните условия. И това не изчерпва любопитните факти за монолита! Със своите 348 метра височина над заобикалящата го равнина, скалата е по-висока от Айфеловата кула в Париж и сградата Крайслер в Ню Йорк.

Обиколката на тази „островна планина” насред полето е около 9 км, а по-голямата му част се намира под земята. Сезоните в местността са не четири, а пет на брой като най-подходящото време за посещения е от април до октомври. 

Природната забележителност се намира в националния парк Улуру-Ката Тюта. Тя принадлежи на местното население от аборигени Анангу, които населяват тези земи от повече от хиляди години, и се управлява съвместно с австралийското правителство. Скалата е известна и с името Ейърс Рок, дадено й от европейски картограф. През 1873 г. изследователят забелязва скалата и я кръщава на тогавашния главен секретар на Южна Австралия, Хенри Ейърс. Днес монолита носи двойно име, съчетаващо аборигенското и английското – Улуру/Ейърс Рок.

За аборигените Улуру в свещена. Те разказват увлекателни истории за произхода на скалата. Според една от легендите скалата била построена през Сътворението от две момченца, които си играли в калта след дъжда. Забележителни са и скалните рисунки из пещерите, а разнообразието на растителния и животинския свят в местността ще ви удивят!

Най-близкият голям град е Алис Спрингс, който се намира на 450 км от скалата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин