Село Ъглен и скалната арка над река Вит - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Ъглен и скалната арка над река Вит
Автор: Димитър Харизанов

Успява ли този скален феномен да прехвърли водите на реката или природата просто си е направила шега с нас?

Често става така, че при цялата популярност на най-чудатите природни забележителности, пръснати при това из сравнително малката по площ територия на България, все пак остават скрити някои извънредно привлекателни местенца, които образуват „бяло петно” в познанията дори на запалени туристи. Още по-странно е, че понякога те се намират в лесно достъпни райони, край населени места, дори под прозорците на къщите – съвсем буквално при това!

Вероятно всеки е чувал за река Вит, която извира от Стара планина, протича през Дунавската равнина и се влива в Дунав. Може би не са малко и хората, на които им е известно селото, носещо особеното име Ъглен, и разположено край бреговете на споменатата река. Със сигурност обаче малцина подозират за съществуването на една от местните забележителности – скален феномен, познат под името „Дупката”.

Да, названието е малко невзрачно, но мястото е красиво и доста интересно – представлява естествен скален мост, който се извива над водите на Вит. Както знаем, обикновено мостовете служат, за да свързват два бряга, но при този се появява любопитна подробност. Едната му основа си е на брега (там, където трябва да бъде), но другата просто потъва в реката, така че вместо да я прехвърли – мостът води право във водата!

Скалната арка с височина няколко метра се намира непосредствено до крайните къщи на село Ъглен, на стотина метра от моста с автомобилния път, идващ от съседното село Дерманци. Най-близкият град е Луковит – на около 20 км, а двата областни града Плевен и Ловеч отстоят на що-годе еднакво разстояние от Ъглен – приблизително 40 км. До селото най-удобно се отива с кола – като се следва отклонението от главния път СофияВарна, разположено между селата Брестница и Български извор. Въпросното отклонение (за него има указателни табели) следва поречието на река Вит и в продължение на 18 км преминава последователно през селата Торос и Дерманци, докато накрая достига до Ъглен. Точно преди да навлезе в селото, шосето пресича Вит по голям каменен мост, а скалната арка се вижда вдясно – нагоре срещу течението.

От двата края на моста с автомобилния път тръгват пътеки, които отвеждат до търсената природна забележителност. Пътеката по левия бряг на реката се движи през горичка и в сянката на високи десетина метра скали. Накрая излиза на чакълестия бряг на Вит, точно срещу естествения скален мост. До самия него отвежда пътеката, която се движи по открития и тревист десен бряг. И от двете страни има чудесни, обградени със зеленина места, много подходящи за пикник. Особено приятно време за посещение на това кътче е късната пролет, когато слънчевите лъчи все още не са така жарки, а растителността наоколо е буйна и свежа.

И така – ето още едно място, което предлага отлични условия за един спокоен и приятен излет, без да са необходими кой знае какви усилия – ходенето от колата до скалния мост продължава не повече от пет минути и със сигурност ще се понрави дори и на най-уморените, решили все пак да излязат на чист въздух.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин