Ждрелото на река Ерма: Приключения по мостчетата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ждрелото на река Ерма: Приключения по мостчетата
Автор: Мария Ангелова

Разходка из Трънската екопътека (или пътеката в Ждрелото на река Ерма, или Трънско ждрело) е като посещение в приключенски парк: ще се спускате по стръмни стъпала, направени от камъни, ще преминавате по леко поклащащи се дървени мостчета, ще се изкачвате по дървени стълби и ще се придържате за парапети, докато изкачвате най-стръмните части. О, да! И ще минете през тунел, издълбан в скалата. И по-добре си носете фенер дори и през деня, защото последния път вътре срещнахме две добродушни крави, които се криеха от следобедната жега.

>

>

До началото на пътеката ви отвеждат кафяви указателни табели. Има малък паркинг, където да оставите колата си, а оттам връзвайте връзките на обувките си и право напред (и нагоре, и надолу...)! Удобните обувки са много важни, тъй като пътеката не е от най-лесните, а камъните са хлъзгави дори и в сухо време (във влажно по-добре не ходете). Не че не видяхме лели с джапанки, но преживяването не е било приятно нито за лелите, нито за джапанките. Пътеката е подходяща за деца, но не и за най-малките.

Има само едно място по пътеката, където е възможно да се объркате – след като излезете от тунела, около 20 м по-късно трябва да слезете от широката пътека и да се спуснете стръмно надолу в ждрелото. Табелата за това обаче е сложена така, че да можете да я видите само след като я подминете и се обърнете назад. След тунела просто бъдете нащрек и ще видите гърба на табелата.

На друго място, след стръмно изкачване по скалите, излизате от шубрак на открито и се оказвате в подножието на два върха от скали. Ако поемете наляво (и стръмно нагоре), ще се качите до панорамната площадка с 360-градусова гледка към местността. Ако поемете надясно (и леко надолу), ще се върнете обратно при паркинга, но по друг, по-полегат път.

Дължината на пътеката е 1,5 км, но поради стръмното изкачване преминаването й може да ви отнеме повече от час. Не забравяйте да си вземете вода (по пътя няма откъде да налеете).

След изморителното катерене, потене, охкане и ахкане поседнете в къта за отдих при началото на пътеката. От съвсем скоро има няколко беседки, маси с пейки, няколко барбекюта, детски люлки и катерушки. Само че няма вода, тъй че налейте по пътя (като идвате от Трън, вляво край пътя преди ждрелото има чешма). На място се продава и скара, както и вода, безалкохолно и бира (през лятото изстудени в реката).

Мястото за разпъване на палатки не е много, но пък е равно и можете да се разхладите, като си топнете краката в реката.

Полезна информация: От град Трън до Трънското ждрело са 3 км (има много табели). Не е подходящо за посещение във влажно или мъгливо време. Подходящо за деца.  

Маршрути: Наблизо е Музейната сбирка на киселото мляко (село Студен кладенец). Можете да се отбиете и в село Непразненци (35 км), а в самия град Трън не пропускайте скалният параклис, в който е живяла Света Петка.

Вижте още екопътеки в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:48
впечатляващо място , снимките са супер
Абонирайте се за нашия бюлетин