Власина: Езерото с плаващите острови - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Власина: Езерото с плаващите острови
Автор: Мария Ангелова

Кое е това място, където Моби Дик (с растящи по него брези) се носи по повърхността на езеро? Това не си го измислихме сега – такова място наистина съществува, при това на по-малко от час път с кола от западната ни граница. Само че Моби Дик не е кит, а плаващ остров, който се носи от единия до другия бряг на езерото, а под него се крият рибите. Невероятно, но факт – идете и вижте сами сръбското Власинско езеро.

Езерото си има два стандартни острова – Дуги дел и Стратория. Колкото и пъти да идете там, те ще са си все на едно и също място. От време на време обаче се появяват и няколко плаващи острова, които кръстосват водата надлъж и нашир. В това няма никаква туристическа уловка (никакви скрити мотори и придърпване с въжета отдолу). Виждате чисто природен феномен – при покачване на нивото на водата от брега се откъсват големи парчета торф с дебелина до два метра, които се носят от вятъра и вълните заедно с цялата растителност и животни по тях. Най-големият такъв остров е наричан от местните Моби Дик. Все пак през повечето време си е закотвен край брега, като най-голям шанс имате да го видите в движение през пролетта.

Власинското езеро е любимото място за почивка на сърбите през цялата година. Лятото водата му се нагрява до 21-23 градуса и е много приятна за плуване, както и за водни спортове и плаване с лодки и ветроходки. Можете да опънете палатка на брега или да отседнете в някой от хотелите край езерото, които предлагат доста скромни условия.

Зимата водата замръзва до 2 м дълбочина и отгоре може да се мине с кола (Деца, не правете това у дома си!).

Власинското езеро е на 1210 м надморска височина, покрай него има предимно поляни, а на места – брези, хвойни, букове и борове. Сред цялата тази идилия се е настанила и вид росянка – единственото хищно растение в Сърбия, което се среща само около Власинското езеро и хапва насекоми за закуска.

Добри новини и за запалените рибари – в езерото се срещат охридска пъстърва, сивен, бял амур, шаран и костур. Най-големият уловен амур, за който има доказателства, е бил над 30 кг, а за по-големи се носят само легенди. С една дума – наслука!

И накрая, като всяко уважаващо себе си езеро с плаващи острови, и Власинското си има легенда за зловещо създание. Казват, че черен „воден“ бик дълги години живеел на дъното на езерото, като излизал само нощем и от време на време изяждал по някоя от кравите на селяните. Накрая на местния ковач му хрумнало как да реши този проблем и наковал рогата на всички крави с пирони. Черният бик излязъл, опитал се да изяде една крава, набол се на пироните и оттогава не се е появявал.

Полезна информация: За Власинското езеро минете през граничен пункт Олтоманци (от границата до езерото са около 45 км) или Стрезимировци (23 км). Ако изберете Стрезимировци, хванете отбивката за Църна трава и ще се озовете на панорамен път, който се вие покрай бреговете Власина. На много места покрай самия път има беседки, полянки, заведения, къщи за гости - само си изберете къде да спрете.

А след преминаване на сръбско-бългрската граница на връщане можете да се разходите по екопътеката на ждрелото на река Ерма. За преминаване на границата ще ви трябва само лична карта (не ви е нужна и Зелена карта за колата, само пълномощно, ако не е ваша собственост).

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно място с интересна история!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Desislava Atanasova, 04.04.2016 | 09:40
Красива природа, прекрасно езеро и много вкусна храна! Не отсядайте в хотел ВЛАСИНА!!!!! Там със сигурност ще останете излъгани! Ще съсипят почивката Ви! Ще си тръгнете разочаровани от арогантното и грубо поведение на персонала ....
Абонирайте се за нашия бюлетин