Параклисът на Св. Иван Рилски в Старо село - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Параклисът на Св. Иван Рилски в Старо село
Автор: Боряна Кръстева

Искате идея за бързо бягство от София или нещо, което да видите, пътувайки към някоя по-далечна дестинация? Имаме  предложение за вас!

Ако пътувате по автомагистрала "Струма", не пропускайте отбивката за Старо село. Тя е на около 37 км от София. В селото се намира параклисът „Св. Иван Рилски Чудотворец“, който се вижда от магистралата. Ако го подминете обаче, ще трябва да го видите на връщане, защото няма как да обърнете на магистралата. 

Щом влезете в Старо село, ще излезете на едно площадче. На него ще видите кафене. Подминете го и завийте надясно. Пътят е тесен и не много хубав, но ще ви изведе право пред параклиса на Св. Иван Рилски. 

До него се издига стар дъб, а клоните му се надвесват над храма, сякаш го закрилят. Дори да не откриете никой в параклиса, той е отворен. Минете под образа на Св. Иван Рилски, който грее над входа и влезте да го разгледате.

Самият параклис е скромен, но много добре поддържан. Има и оставени свещи. Можете да пуснете няколко монети в касичката и да си запалите свещичка пред иконите. Макар параклисът да е близо до магистралата, шумът от нея остава някъде далеч.

Любопитно: Стара легенда разказва, че в селото някога е отсядал самият Иван Рилски. Векове по-късно, когато мощите на светеца са транспортирани от Велико Търново в Рилския манастир, престояват няколко дни именно тук – в Старо село. Затова местните и до днес вярват, че светецът пази селото им и ги закриля!

Храмовият празник е на 19 октомври. Тогава Българската православна църква почита паметта на Св. Иван Рилски. На този ден селото се събира при параклиса и прави курбан за здраве.

Полезно: Местоположение на параклис "Св. Иван Рилски Чудотворец", с. Старо село

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин