Българският Стоунхендж в село Раювци - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българският Стоунхендж в село Раювци

Всяко едно селце в Еленския Балкан е сгушено сред природата, омайва със свой собствен чар, вдъхва спокойствие и винаги може да предложи по нещо интересно.

Днес ще обърнем по-специално внимание на едно от многото такива селца, а именно Раювци. То се намира в полите на гористия Еленски балкан, почти на брега на язовир „Йовковци“. Разположено е на 16 км от град Елена и на 28 км от Велико Търново. На тази красива табела може да видите и разстоянието до различни европейски столици и други големи градове.

 

Mалкото селце стана по-популярно в последните години. Едно от най-магичните неща в него е, че е сгушено между величественият Балкан и красивият язовир, обградено, както от вода, така и от гора, селото предлага на всеки турист – спиращи дъха гледки и неповторими места за разходка и почивка.

На всички обичащи приключенията пътят, по който се стига до селото, ще им се стори доста инетересен. Извива се сред природата, редуват се гледки, едва в последния участък между Средни колиби и Раювци разминаването на две коли става трудно, но до там може спокойно да карате по приятен двулентов път. Още табелата на Раювци привлича внимание (за съжаление не успяхме да я снимаме ), а самите къщи са китно подредени. Много от старите къщи са реставрирани, изградени са нови такива и в същото време е запазен автентичният възрожденски дух на селото.

Непосредствено след влизане в него ще достигнете до новооткрития Раювски хан (за който ще разкажем по-късно), указателни табели и голям паркинг, където спокойно може да оставите своя автомобил, за да разгледате останалата част от селото пеша, както направихме и ние.

Навсякъде в местността може да чуете легенди за селото и за именитият Вълчан войвода, който е живял там и е посветил живота си за благото на българския народ. В негова чест през 2015 г. е издигнат и единственият в страната паметник на именития хайдутин в местността Вълчова поляна над селото. Именно за Мемориален комплекс „Вълчан войвода“ искаме днес да споделим повече информация.

Компелксът непрекъснато се развива. Хубавите впечатления започват още от входа, портата и каменните колони. На 30-тина метра навътре от входа има още един обособен паркинг за по-пестеливите на крачки, а от там може да направите приятна обиколка из целия мемориален комплекс. Първата спирка по пътеката му е именно гордо издигащия се паметник, където пред него ви посреща този стих за Вълчан войвода:

Балканът с кръв юнашка напоен е
на воеводи, четници, солдати,
възпят в балади, оди и поеми
и в дебрите – със паметници святи.

Шумят букаци с ръст подпрели свода,
тръби легенди снежната стихия
за страшния и горд Вълчан войвода,
за поп Мартин – същински харамия.

Кръстосвали те моя край Еленски-
за тях шепти рекичката Вълчана…
Бастисвали хазни, сараи бейски,
предател ненаказан не останал.

Ограбеното крили в пещерите,
до дъб вековен – с техни си нишани.
На бедните помагали в бедите,
с жълтиците пък – робът да въстане.

И този ден – възкресен ден – настанал
след битките на Шипка и в Елена,
където ордата на Сюлеймана
била жестоко бита и сломена…

Но глъхне днес, пустее днес Балкана…
И става чудо – ражда се легенда:
от гроба си Вълчан войвода станал
над Раювци, високо на баира…

Изправил се и мощно се провикнал:
„Духът ни, братя, жив е, не умира!”

И с рог изсвирил – чета да събира,
духа на планината да събуди,
да възроди селцата запустели,
и да напомня, че „главите луди”
не са и днес глави покорно свели…

И вкаменен останал вековечен,
на памет и безсмъртие обречен.

           Христо Медникаров

Паметникът е наистина внушителен. Хайдутинът се извисява в цял ръст, гордо застанал на високо, с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. Негови са думите:

„Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!“

На мемориалната плоча под него ще научите повече за живота и дейностите му, а освен това мемориалният комплекс е уреден и за чужденци, който да се запознаят с нашата история. Задължително обиколете всички страни на паметника, за да откриете по още малко любипитна информация.

Непосредствено до паметника се намира и т.нар. български Стоунхендж. По подобие на световно известния мегалитен паметник също така в кръг са подредени и  Огромните каменни късове обособяват едно магично място с много силна eнeргия в центъра му.

Всеки един камък е детайлно обработен и поставен с целта да припомни велика мисъл, цитат или някоя ценност към всеки посетител. Всички те предизвикват размисъл у читателя им. Безспорно във всеки един от тях има закодирана истина, до която всеки сам трябва да стигне.

Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни.

Българският Стоунхендж в село Раювци

Издълбани са и малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов, Гоце Делчев, Бачо Киро, Колю Фичето. След като прочетеш всички ти се иска да ги препрочиташ отново и отново.

На стотина метри от паметника вековен дъб хвърля сянката си върху старо черковище, а на метри от него е издигнат параклисът „Света Петка Търновска“. Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила. В параклиса всеки посетител може да запали свещ, а в непосредствена близост до него е изградена красива беседка, където да отпочинете и да се насладите с всичките си сетива на това вълшебно място.

На връщане минаваме отново през каменния кръг, за да допрочетем, ако сме изпуснали нещо. Обръщаме отново поглед към величествения паметник на войводата, а отвъд него се простира съвършенно красивата природа, мястото където се срещат водата и гората отново. От тук, от високо се открива неповторима гледка към язовир Йовковци, един от най-големите и най-красивите в страната. Изграден е на р. Веселина в близост до гр. Елена, като строителството му отнема повече от десет години. Наименованието на язовира идва от името на село, което остава под водите му по време на строежа. Язовирът може да погледне от различни страни и села около Елена и е отлично място, както за разходки и отдих, така и за риболов.

Бавничко започнахме да се връщаме към селото, за да видим какво друго ни очаква. Обещахме да ви разкажем за Раювски хан, но това ще остане за финал.

Непосредтсвено до него се намира още един параклис – „Рождество Богородично“.


А на тръгване от селото може да се отбиете и през пчелната ферма на една фамилия и отнесете вкъщи вкусно бурканче мед.

Комплекс Раювски хан е идеалното място за отдих и бягство от ежедневието и шума от града. Комплексът предлага стилно обзаведени къщи за гости, както и самостоятелни стаи и студиа през всеки сезон. На разположение на гостите са още басейн, детски кът, тенис на маса, билярд и велосипеди под наем. В уютния ресторант ще бъдете изненадани с вкусна храна и традиционни рецепти, а през лятото няма да ви се става от красивите бели шатри в лятната градина.

Всяка година в последната събота на месец август в Раювци се провежда Ден на родолюбието – празник на селото, когато Балкана се оглася от гайди и народна музика, вият се кръшни хора, правят се възстановски и се усеща българският дух. Докоснете се до тази магия!

***

Раювски камъни, Мемориален комплекс "Вълчан войвода", село Раювци

Текстът и снимките са ни предоставени от блога "Тефтерчето на един Пътешественик". Можете да го разгледате и да се вдъхновите за нови пътешествия тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин