Параклисът на язовир Пчелина и едно потопено село - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Параклисът на язовир Пчелина и едно потопено село
Автор: Мария Ангелова

Има много потопени села в България. По времето на социализма язовирите са стоели над населените места. Буквално и преносно. Само едно от тези потопени села обаче си има параклис на повече от 600 години, който да стои като надгробен кръст на скала над него.

Легендите разказват, че параклисът Свети Йоан Летни е построен през 1350 г. Същото пише и на един доста съвременен камък на прага на храма. Вратата се затваря, но не се заключва, за да може всеки да влезе и да разгледа.

Вътре е по-скоро тъжно. Откога са стенописите в храма – казват, поне от 16-и век. Стари са. Все по-малко обаче остава от тях. Очите на Богородица са избодени. А още по време на социализма творческата ръка на знайни и незнайни графити артисти е нанесла съвременен слой стенописи. „Гошо от Перник – 1983 г.“, „Перо – 12.VIII.1963“, „Шлеверо и Шмайзеро от Перник“ - който си няма работа, да проучва народното творчество.

От височината на параклиса се разкрива широка панорама към язовир Пчелина. Има скали на ръбчето, на които човек може да си седи цял ден. И да си представи потопеното през 70-те години село Пчелинци, което сега лежи на дъното на язовира. Къщите били разрушени, а хората – изселени из съседните села и Радомир. Поне името му не било заличено.

Тук хора идват, но не твърде много. Както коментира един младеж от една компания, това е един от най-сниманите параклиси от фотофорумите. И има защо.

Полезна информация: Как се стига до параклиса Свети Йоан Летни – тръгвате по пътя СофияКюстендил и след Радомир ще минете през село Прибой. Подминавате го и малко след това има отбивка вдясно към село Поцърненци. В центъра на селото има смесен магазин, веднага след който свивате плътно вляво. Оттук нататък карате само направо, като от асфалтов пътят става черен (но доста равен, само накрая може да оставите колата). Има на няколко места отклонения и разклонения – винаги следвайте главния път (или този, който изглежда по-главен, по-хубав, по-малко черен). Ще минете през няколко махали. Накрая ще видите самия язовир Пчелина, като черен път вляво се отклонява към параклиса. Параклисът се вижда отдалече, на височината на възвишението, така че няма да имате проблем да стигнете до него. От центъра на Поцърненци до параклиса са около 5 км.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин