Парк Лабиринт Орта в Барселона - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк Лабиринт Орта в Барселона
Автор: Peika.bg
Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

Парк Лабиринт Орта е исторически градина в Орта-Гинардо - квартал в Барселона и най-старият по рода си в града. 

Разположен в бившето имение на семейство Десвалс, до билото на Колсерола, паркът се състои от неокласическа градина от 18 век и романтична градина от 19 век. На долната тераса е лабиринтът от жив плет, който дава името на парка.

Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

Историята на парка започва през далечната 1791 г., когато маркиз Джоан Антони Десвалс създава дизайна на неокласическа градина в сътрудничество с италианския архитект Доменико Багути. Изпълнението е направено под ръководството на майстори строители Яуме и Андрю Валс, както и френския градинар Джоузеф Делвалет.

В средата на 19 век потомците на маркиза наели архитекта Елис Роджент да разшири парка. Тогава е създадена романтична градина с цветни лехи, беседки, огромни дървета и водопад. Към градината е добавен и воден канал, който свързва горната тераса и междинната.

В края на 19-ти век имението Десвалс става място за социални и културни събития, включително театрални представления на открито.

През 1967 г. семейство Десвалс предава парка на град Барселона, който е отворен за обществеността през 1971 г. През 1994 г. са извършени широки реставрационни дейности с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Паркът в момента е музей-градина с брой посетители, ограничени до не повече от 750 души едновременно, за да се запази деликатната среда и структури на района. В стария дворец на Девалс се помещава от 1993 г. Центърът на Формасио дел Лаберинт (градски институт за градинарско образование), както и специализирана библиотека.

Точно до входа на парка стои бившият дворец на фамилията Десвалс - сграда с неоарабски и неоготични елементи. Там се намира и Torre Sobirana - древна средновековна наблюдателна кула.

Паркът, който се простира на площ от 9,1 хектара, е разделен на две части: неокласическата градина и романтичната градина. 

Около парка има множество скулптури, някои изобразяващи мотиви от гръцката митология, а други с народни мотиви, както и редица фонтани, извори и басейни.

Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

Неокласическата градина се състои от три тераси:

- На долната тераса е лабиринтът от жив плет, който дава името на парка, съставен от 750 метра подрязани кипариси. На входа на лабиринта има мраморен барелеф, изобразяващ Ариадна и Тесей, а в центъра - статуя на бог Ерос.

Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

- На междинната тераса, точно над лабиринта, има два павилиона в италиански стил с тоскански колони и статуи на Данаи и Ариадна. До голямото стълбище, което води до третото ниво, има бюст на Дионис, богът на виното.

Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

- На третата и най-горната тераса има павилион, посветен на деветте музи, увенчан от скулптура, изобразяваща изкуството и природата, в подножието на която може да се прочете: Artis Naturaque Parit Concordia Pulchrum („Създава се хармонията между изкуството и природната красота") и от другата страна: Ars Concors Foetum Naturae Matris Alumbrat (" Хармоничното изкуство дава светлина върху плода на майката природа"). Зад павилиона има голямо езерце с вода, идваща от естествен източник.

Романтичната градина е разпределена в серия цветни лехи под сянката на огромни дървета

Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

На най-северната граница от тази страна на парка има водопад

Парк Лабиринт Орта в Барселона
Снимка: wikimedia

От оригиналния дизайн не са останали много следи, но изглежда, че романтичната градина е била построена, намеквайки за темата за смъртта - дори е имало реплика на малко гробище, отдавна изчезнало - докато неокласическата градина се върти около тема за любовта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин