Пътешествие с електрическа кола - как да се подготвите? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествие с електрическа кола - как да се подготвите?
Автор: Peika.bg
Пътешествие с електрическа кола - как да се подготвите?
Снимка: Unsplash

Електрическите коли стават все по-достъпни и вероятно до няколко години повечето хора ще карат автомобили, захранващи се с електричество. Електрическите коли имат хиляди предимства пред обикновените автомобили, но имат и някои особености. 

Несъмнено дългите пътувания с електрическа кола са една идея по-сложни, но пък и значително по-евтини. Ако сте от хората, които обичат да пътуват с кола, вместо със самолет, влак или автобус, ето няколко неща, които трябва да направите и да имате предвид преди първото си пътешествие с електрически автомобил:

1. Информирайте се от какъв тип зарядно устройство се нуждае вашата кола

Точно както останалата част от вашата техника, различните електрически автомобили използват различни типове зарядни устройства за високоскоростно зареждане. Повечето електрически автомобили използват CHAdeMO или SAE комбинирана система за зареждане (Combo/CCS)—Tesla има своя собствена версия, която може да се използва само за нейните автомобили, въпреки че собствениците на Tesla могат също да използват зарядни устройства CHAdeMO, ако имат отделен адаптер. Какъвто и да е вашият автомобил, поинтересувайте се от какво зарядно устройство се нуждаете и, ако е необходимо, си вземете адаптер.

2. Имайте предвид, че пробега не винаги е един и същ

Имайте предвид, че пробегът, който производителя казва, че колата има с едно зареждане, понякога варира. Има фактори, които влияят на обхвата на електрическия автомобил. Ето няколко примера, които могат драстично да намалят пробега ви поради допълнителната енергия, която изискват:

Студено време

Климатик или парно

Шофиране по стръмни участъци

Висока скорост

Ако някой от тези фактори е налице, ще успеете да изминете по-малко разстояние от предвиденото.

3. Планирайте предварително спирките за зареждане

Преди да тръгнете на път с електрическа кола, добре е да прегледате къде има зарядни станции по вашия маршрут. Има различни приложения за телефон, които показват най-близките станции за зареждане, но е добре предварително да планирате спирките за зареждане, като вземете предвид каква е батерията на вашата кола, колко километра издържа и през какво разстояние са зарядните. 

4. Избирайте най-бързите зарядни

Важно е да знаете, че различните зарядни зареждат автомобилите с различна скорост. Добре е да избирате най-бързите зарядни, за да не удължите пътуването си твърде много. Все пак никой не иска да прекара половината от времето си за почивка, чакайки по зарядните станции. 

5. Избирайте станции за зареждане с удобства

Дори и да използвате ултрабързо зарядно устройство, пак ще имате поне половин час за убиване. За щастие вече има много места за зареждане, които предлагат също заведения за хранене, детски площадки и други удобства. 

6. Имайте план Б

Имайте предвид, че електрическите автомобили все още не са масови, така че има участъци, в които или няма зарядни, или са през твърде голямо разстояние. Поради тази причина, винаги трябва да имате резервен план. Ако колата ви е хибридна, задължително напълнете резервоара за такива спешни случаи, а пък ако колата ви е изцяло електрическа, можете да я дозаредите преди да навлезете в участък без зарядни станции. 

7. Сложете домашното си зарядно в багажника

За да бъдете напълно подсигурени, добре е да сложите зарядното си в багажника, за да можете да реагирате в случай, че наистина няма как да заредите колата си по друг начин. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин