Пътувай от креслото: Ефес – следите на Древна Гърция в днешна Турция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Ефес – следите на Древна Гърция в днешна Турция
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Ефес – следите на Древна Гърция в днешна Турция

Ефес е древеногръцки град, чиито руини се намират в пределите на днешна Турция – в близост до град Селчук, в провинцията Измир.

Мястото е световноизвестна историческа забележителност и привлича туристи от цял свят. Древногръцкият град крие в себе си най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието, като освен това размерите му са внушителни.

В Ефес може да разгледате храма на Артемида (едно от седемте чудеса на древния свят), одеона - представляващ малък театър с покрив от 150 г. сл. н. е., базиликата и гробницата на Св. Йоан, в която се смята е написал евангeлието си, библиотеката на Целз – от 125 г. сл. н. е. и храмовете на Адриан и император Дометиан от 2-и век.

Една от най-интересните забележителности е театърът – могъл е да побере до 44 000 души и се смята за най-големия театър в древността. Освен него ще видите и фонтана и гробницата на Полио (архитект, конструирал аквадукта Марнас), двете агори (места за събрания). В древността в едната са се разрешавали въпроси, свързани с търговията, а в другата – такива, свързани с държавата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин