Пътувай от креслото: Естествените мостове в Юта (видео) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Естествените мостове в Юта (видео)
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Естествените мостове в Юта (видео)

Естествените мостове в САЩ са националният паметник, който се намира на около 80 км северозападно от границата на Четирите ъгъла в югоизточната част на Юта, в западната част на САЩ, на кръстовището на Белия каньон и Армстронг каньон, част от река Колорадо дренаж.

Той се отличава с 13-ия по големина естествен мост в света, издълбан от белия пермски пясъчник на свитата Кедър Меса, който дава името на Белия каньон. Трите моста в парка са наречени Кчина, Овачомо и Сипапу (най-големият), които всички са имената на хопите. Естествен мост се формира чрез ерозия от течаща вода в дъното на потока на каньона. По време на периоди на наводнения, по-специално, потокът подбива стените на скалите, които разделят меандрите (или „гъските врата) на потока, докато скалната стена в меандъра не бъде подрязана и меандърът не бъде отрязан; след това новото корито на потока тече под моста.

В крайна сметка, тъй като ерозията и гравитацията увеличават отвора на моста, мостът рухва под собственото си тегло. Има данни за поне два рухнали естествени моста в паметника.

Вижте повече от това красиво място във видеото по-долу:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин