Пътувай от креслото: Острожкият манастир в Черна гора – един храм, вкопан в скалите (видео) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Острожкият манастир в Черна гора – един храм, вкопан в скалите (видео)
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Острожкият манастир в Черна гора – един храм, вкопан в скалите (видео)
Снимка: wikipedia.org

Едно от най-красивите места в Черна гора – невероятният манастир Острог, изсечен в скалите, със своите ослепително бели стени на фона на тъмните скали. 

Той е разположен в отвесен планински склон в Острожка Греда и е един от най-посещаваните християнски манастири в света, най-популярното място за поклонение в Черна гора. Намира се на 900 м надморска височина, така че достъпът до него през зимните месеци е истинско предизвикателство дори и за най-опитните туристи. 

Манастирът Острог е разделен на две части, по-ниска и по-висока. Долният манастир се намира на 2 км под главния храм (или църквата Света Троица), която е построена през 1824 г.. Има стаи където поклонниците могат да пренощуват. В горния манастир се помещават Представителната църква и църквата на Светия кръст, която е основната част на манастира. Тази част се нарича чудото на св. Василий, защото никой не знае как точно е построена. Другото чудо е лозата, която расте направо от скалата.

Интересен факт е, че съществува традиция, според която поклонниците трябва да изминат 3 км от долния до горния манастир боси! Преди да влязат в църквата, те правят дарения на монасите.

Вижте кадри от това интригуващо място във видеото по-долу:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин