Пътувай от креслото: Щръбске плесо – едно приказно езеро в Словакия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Щръбске плесо – едно приказно езеро в Словакия
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Щръбске плесо – едно приказно езеро в Словакия

Днес ви отвеждаме до едно наистина красиво място – езерото Щръбске плесо. То се намира в Словакия и е разположено в южните части на Високите Татри на 1346 м, където се съединяват долините Фуркотска и Млиничка. 

Езерото е с ледников произход – при движението на ледниците те са отложили моренни валове, които образуват естествена преграда на езерните води. Дължината на Щръбске плесо е 640 м, ширината му достига до 600 м, а максималната дълбочина е 26 м. Първоначалното ниво на водата е било с 6 м по-ниско от сегашното, но през последните 300 години се е увеличило. През зимата езерото замръзва изцяло и ледената покривка се задържа до около 4 месеца, като максималната температура на водата през лятото достига до 19 градуса.

Растителността около езерото е съставена предимно от иглолистни дървета. Щръбске плесо е известен зимен и лечебен курорт, а районът около езерото е развит туристически и е лесно достъпен. Има изградени множество писти с дължина 7,5 км, а също така и шанца за ски скокове.

Тово е мястото, където можете да се потопите в спокойствието и очарованието на Словашките Татри. Вижте кадри от това прекрасно кътче във видеото по-долу:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин