Пътувай от креслото: Живите камъни на Румъния (видео) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Живите камъни на Румъния (видео)
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Живите камъни на Румъния (видео)

Днес ви отвеждаме до едни невероятни живи камъни, известни в съседна Румъния като трованти. Най-интересното е, че те бавно нарастват и дори се размножават.

Най-вероятно те са се образували преди много години вследствие на земетресенията. След обилен дъжд обвивката им абсорбира минералите от водата, след което настъпва специфична химична реакция, която им позволява да нараснат.

Сигурно и вие се питате как обаче камъните се възпроизвеждат? Това се случва по следния начин – след като повърхността се намокри, на нея се появява лека подутина. С течение на времето тя нараства и когато теглото на новия камък стане достатъчно голямо, той се отделя от камъка-майка

Структурата на новите камъни в общи линии е същата, като тази на по-старите. В нея откриваме ядро, което представлява основната загадка за геолозите. Ако растежът би могъл да се обясни от научна гледна точка, то процесът на разделяне на каменното ядро се противопоставя на логиката. По принцип процесът на „възпроизвеждане“ на тровантите напомня вегетативното размножаване чрез пъпкуване.

Вижте повече за тези интригуващи камъни във видеото по-долу:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин