Пътувай от креслото до първата столица на България - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото до първата столица на България
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото до първата столица на България
Снимка: wikimedia

Резерватът се намира на 28 км североизточно от Шумен и само на 3 км от съвременния град Плиска. Съхранената архитектура съчетава в себе си елементи от тракийската и българска култура. Добре запазените руини свидетелстват за някогашната слава и величие на старата столица. 

Плиска е първата столица на България от 681г. до 893г. Тя има много стратегическото местоположение. Равнината е благоприятно място за развитие на скотовъдство и земеделие, а оттук са минавали и някои много важни пътища. Освен това градът е бил заобиколен от близките плата, което е било много подходящо във военно отношение.

Целият град е бил обкръжен с вал и ров пълен с вода. Зад него започвал външния град, в който са живеели занаятчии и селяни, а в центъра - ханското селище с малък дворец и масивни отбранителни стени, наречен Цитаделата, голям дворец и базилика.

Пътувай от креслото до първата столица на България
Снимка: wikimedia

Националния историко-археологически резерват Плиска е част от 100-те национални исторически обекта. До 893г. Плиска е един от най-богатите и големи градове в Европа и света. Тя има забележителна архитектура. Типично за народ, идващ от степите, българите строят столицата насред полето, като използват това, че е обрагдено от височини като естествена преграда пред врага. Освен това са построени 3 отбранителни пояса. Първият е дълбокият земен ров, който огражда външния град. Вторият е направен от огромни каменни блокове, образуващи висока около 12м крепостна стена. На всяка стена има по 2 кули и 1 врата. Главният вход е на източната крепостна стена. Третият пояс е тухлено укрепление, което защитава Цитаделата. Градът е бил огромен за тогавашните времена. Той се е простирал на площ над 24 кв.км. Дворецът на хан Крум също е забележителен паметник и с гигантски размери - над 500кв.м.

Плиска е била огромен град за тогавашните средновековни мащаби. Най-забележителният паметник в града е Дворецът на хан Крум. Той обхваща площ от 500 кв.м. В него може да видите тайните изходи, през които аристокрацията и населението са се спасявали по време на нападение. По-късно хан Омуртаг разширява крепостните стени и построява т.нар. Тронна зала (Големият дворец). И двата царски палата са изградени от бял мрамор и са били благоустроени с подподова отоплителна система и канализационна мрежа от глинени и оловни тръби за чиста и мръсна вода.

Пътувай от креслото до първата столица на България
Снимка: wikimedia

Към старата столица има изключителен археологически интерес още от далечното минало. Проучвания тук се извършват повече от век – от 1899 г. и работата по историческата ценност продължават. В процеса на разкопките е открита уникалната за България Розета – емблемата на Плиска. Това е малка бронзова звезда със седем лъча. Върху всеки лъч има рунически надписи на древното прабългарско писмо с черти и резки, а по средата е прочутият прабългарски знак – IYI. Все още, обаче, написаното на Розетата остава загадка за археолозите.

България отвисоко - Плиска, Голямата базилика from Bulgaria Otvisoko on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин