Пътят на страданието в Йерусалим - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътят на страданието в Йерусалим
Автор: Даниела Карастойкова

Via Dolorosa - това е Пътят на болката (или Пътят на страданието), който извървяват богомолците и обикновените туристи в Йерусалим. Разстоянието е изминато от Исус Христос от мястото на осъждането до мястото на разпятието му.

Маршрутът е в Старата част на днешен Йерусалим и е описан за първи път през 13-ти век, но благодарение на францисканските монаси култът към „страстите Христови”се засилва неимоверно през следващите 2-3 столетия. Посещението на Божи гроб всъщност означава именно минаването по пътя към Голгота.

Via Dolorosa започва от Лъвската порта в мюсюлманския квартал и завършва на Божи гроб в християнския квартал. Дълга е 500 метра. Въпреки теологичните спорове и появяващите се периодично мнения на историци, според които пътят не е точно този, за начало на Via Dolorosa се смята Преторията. Това е мястото, където Исус е обвинен и осъден на кръстна смърт от Пилат Понтийски и е известно като Първа спирка към Голгота. Според вярващите съдебният процес се е състоял в крепостта Антония, руините на която още могат да се видят. Според други обаче Антония е само наблюдателна кула и не може да е Претория.

Спирките са общо 14 и се базират повече на вярата, отколкото на археологически доказателства. Обозначени са с табели и описания защо точно тук Христос е спрял и какво се е случвало с него. Всъщност табелките с римските цифри от 1 до 14 трудно могат да бъдат забелязани на стените заради множеството сувенирни магазини и сергии. Девет от спирките са по тясната Via Dolorosa, а последните 5 се намират в Храма на Божи гроб. Осем от спирките са отбелязани и с малки църкви.

На Втората спирка от последния си земен път Христос е бичуван и му е даден кръстът да го носи. Спирката се намира в близост до Францисканския манастир на Бичуването, точно срещу Лъвската порта. Оттук Via Dolorosa завива на юг и минава през Северозападната порта на Храмовия хълм. Третата спирка указва мястото, където Божият син пада за първи път под тежестта на кръста. Четвъртата удостоверява, че именно тук той е срещнал майка си. На мястото днес се издига арменската църква „Дева Мария”. На петатаспирка Симон Киринеецът е бил принуден от римските войници да помогне на Исус да носи кръста. Спирката се намира на ъгъла на пътя, който завива на запад и рязко се стеснява. Колоната от туристи криволичи нагоре в арабския квартал и измежду раменете и главите на пешеходците се вижда колона, на която е изписано, че тук Вероника (светица за католиците) изтрива потта от лицето на Исус и ясен отпечатък от него остава върху парчето плат. Това се случва на Шестата спирка, на самия връх на хълма. Следващатаспирка показва второто място, на което Исус е паднал. Осматаспирка се намира срещу сувенирния базар, а знакът за нея е поставен върху гръцкия православен манастир „Свети Хараламбос” и маркира мястото, където Исус утешава дъщерите на Йерусалим, няколкото благочестиви жени, дошли да го оплакват. На деветата – пада за трети път. Следващите три спирки се намират на Голгота (днес площада пред Храма на Божи гроб). На десетата – Исус е съблечен. На единадесетата – Исус е прикован към кръста. Мястото изглежда твърде тясно, за да бъде издигнат там и един кръст, но както знаем, кръстовете са били 3, защото Христос е разпънат между двама разбойници. Дванадесетаспирка - Исус издъхва на кръста. 13-таспирка е камъкът на помазването, където тялото на Исус е свалено от кръста и Йосиф Ариматейски го умива с благовония. 14-та спирка е гробницата и параклисът над нея.

Via Dolorosa е сенчеста и може да се посещава дори и в най-горещите летни месеци. Най-натоварено е по времето на Страстната седмица преди Великден.

Най-спокойно и удобно е да се включите във францинсканското шествие, което тръгва всеки петък в 15:00 часа от Лъвската порта и завършва след час и половина, като на всяка спирка можете да чуете и съответната молитва.

Полезна информация:Препоръчва се скромно облекло, без къси ръкави, къси поли и панталони. На последните спирки жените трябва да са с покрити с кърпи глави, но дори и да не носите, можете да си купите такива на място.

По времето на големи еврейски празници и в събота не работят повечето от заведенията и магазините в Йерусалим, спира и част от градския транспорт.

Хотелите в Стария град са ограничени като брой и с по-нисък клас от хотелите в други райони на града.

Вече ви се ходи в Израел? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Израел! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин