Пазарите на Лондон: Гид за начинаещи - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пазарите на Лондон: Гид за начинаещи
Автор: Теодора Тодорова

Лондон – един от най-космополитните градове в Европа, приютил в шепите си хора от целия свят. Пазарът – мястото, където се срещат всички, без значение от религия, класа, етнос. Какво ли се получава, когато съчетаем двете в едно? Посетете следните пазари на Лондон и разберете сами:

Пазарът Кемдън (Camden Market) е четвъртата по посещаемост туристическа атракция в Лондон. Намира се до Регентския канал (Regent's Canal) и в него можете да откриете най-различни занаятчийски магазини, сергии за дрехи и за дреболии и заведения за бързо хранене. Той представлява невероятна смесица от цветове, материали и миризми. За любителите на доброто хапване точно до канала има сравнително евтина кухня от цял свят – индийска, мексиканска, китайска. Влезте навътре в пазара и ще се озовете сред многобройни сергии и магазини, всеки изкушаващ с различни продукти. Не се стряскайте, когато попаднете на огромните бронзови статуи на коне – те напомнят за историята на пазара, на чието място в миналото са се намирали конюшни и малки складове. Дотам може да стигнете с метрото, а работното време на повечето сергии и магазини е всеки ден от 10 сутринта до 6 вечерта. Избягването на неделя обаче е препоръчително, ако цените личното си пространство и възможността за дишане, тъй като тогава се струпват огромни тълпи от хора.

Пазарът на улица Портобело (Portobello Road Market) е мястото за любителите на антики. Той е един от най-големите пазари за антики в целия свят с над 1000 търговци, предлагащи стоки от преди новата ера до 60-те години на 20-и век - вещи от стъкло и кристал, метал, сребро, книги и колекционерски изделия. Повечето от вас вероятно са гледали филма "Нотинг Хил" - голяма част от действието му се развива именно тук. Ако сте виждали пазар с къщи в цветовете на дъгата от двете страни на улицата – това е пазарът Портобело. Денят за търгуване на антики е събота от 8-9 сутринта до около 4 следобяд, но ако искате да избегнете тълпите, е хубаво да пристигнете преди 11:30. Откриването му не е трудно – слезте от метрото на спирката Нотинг Хил и следвайте върволицата от хора.

Пазарът Бороу (Borough Market) ще се превърне в любимото място на лакомниците. Предлага огромен асортимент от качествени британски и интернационални храни и е предпочитаният пазар на гастрономи, професионални и любители-готвачи. Тук никой не е пренебрегнат - можете да откриете всичко от морски дарове и риба през различни тестени продукти до подправки и ядки от целия свят. Дори и да нямате възможност да си купите сурови продукти за готвене, опитайте готовите ястия – без значение дали традиционна кухня или нещо ново и екзотично. Насладете се на пълното разнообразие от храни в сряда и четвъртък от 10 сутринта до 5 вечерта, в петък от 10 до 6, а в събота от 8 до 5. За желаещите просто да похапнат на обяд пазарът работи и в понеделник и вторник от 10 до 5. Най-близката спирка на метрото е Лондон Бридж, а ако искате да планувате предварително посещението си, можете да използвате интерактивната карта на пазара тук.

Пазарът на улица Молтби Стрийт (Maltby Street Food Market) е конкуренцията на Бороу всяка събота от 9 сутринта до 3 следобяд. Това е по-малък и нов пазар за храни в Лондон, набиращ все повече почитатели сред местните жители. Някои от най-предпочитаните продукти тук са домашният мед и поничките с яйчен крем или ванилия. Едно от големите предимства на пазара е липсата на огромни групи туристи, но за сметка на това търговията на дребно се извършва само в един ден от седмицата.

Пазарът Брик Лейн (Brick Lane Market) се намира в Източен Лондон, в сърцето на бангладешката общност. Той е артистичен, хаотичен пазар, който привлича много от младежите и е чест обект на снимки от страна на фотографи и студенти по визуални изкуства. Чарът му е в това, че непрекъснато изникват изненади – продават се антики, дреболии, дрехи, списания, колекционерски изделия, мебели и много други. Брик Лейн е и любимото място на тези, които обичат да се пазарят – най-доброто място за сключване на изгодна сделка. Възможно е да се намерят всякакви странни предмети и продукти, а обстановката е оживена и динамична. Магазините и ресторантите са отворени през цялата седмица, но духът на пазара оживява в неделя между 9 сутринта и 5 вечерта, когато улиците се изпълват с хора, тръгнали да търсят късмета си.

Цветният пазар на улица Колумбия (Columbia Road Flower Market) е уличен пазар, който също се намира в Източен Лондон. В неделя от 8 до 2-3 следобяд улицата се превръща в малък оазис, наситен с най-различни растения от цветни лехи до палмови дървета. Много от търговците са второ или трето поколение цветари, продаващи стоката си на същото място.

Пазарът Гринуич (Greenwich Market) е единственият пазар в Лондон, разположен на място от световното наследство на ЮНЕСКО. Създаден през 1737 г., той предлага разнообразие от антики, дрехи, модни аксесоари и бижута. Работи всеки ден от 10 сутринта до 5:30 вечерта.

Пазарите Олд Спиталфийлдс (Old Spitalfields Market) и Лийдънхол (Leadenhall market) са едни от историческите забележителности на британската столица. Първият е създаден преди повече от 350 години, а вторият – през 14-и век. И двата са разположени в близост до центъра и предлагат плодове и зеленчуци и други хранителни стоки.

 

Вече ви се ходи в Лондон? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин