Пещера Козарника – дали у нас са живяли най-старите европейци? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещера Козарника – дали у нас са живяли най-старите европейци?
Автор: Елена Исаева

България е страна с богата култура, интересни традиции и толкова дълга и сложна история, в която обаче има много въпросителни. По – нашите земи има безброй много мистериозни места. За едни има обяснение за други не, а трети вълнуват не само нас, българите, но и цяла Европа.

Едно такова място е пещерата Козарника. Въпросът тук е дали именно в нея са открити най-старите човешки останки в цяла Европа?

Козарника, макар и не сред най-посещаваните пещери у нас, определено се нарежда на челните места по най-мистериозни и интересни.

В последните няколко години доста важни открития поставят пещера Козарника и района около нея на световната карта на археологията. Тя се намира в Западна Стара планина, община Димово, бласт Видин. Пещерата е дълга 210 метра. Освен от археологическа гледна точка, тя е интересна и от геоложка.

Тук са намерени едни от най-интересните, най-важните и най-противоречивите човешки останки не само в нашата, но може би и в световната история. Намерените останки са датирани с възраст 1.6 милиона години, което автоматично ги прави най-старите в Европа, ако разбира се датировката е правилна.

Откритите човешки останки са зъб и една костна фаланга. Освен човешките останки обаче, в пещерата са открити и множество каменни сечива и кости на животни.

Пещера Козарника – дали у нас са живяли най-старите европейци?

Безспорно мястото е много интересно, мистериозно и заслужава да се посети. Пещерата е разположена в скалите на 2,2 километра западно-югозападно от село Гара Орешец, близо до пътя, който води към Белоградчик. От една отбивка на пътя се тръгва по леко стръмна пътека нагоре и до самата пещера се върви още около 250 - 300 метра.

В пещера Козарника през различни периоди от време продължават да се правят археологически разкопки и проучвания, които се смята, че ще продължат още години. Дано се докаже автентичността на находката и тя да стане по-известна не само за нас и Европа, но и за целия свят.

Пещерата не е много голяма, но определено се нарежда сред едни от най-важните археологически находки в България и Европа.

Част от археологическите разкопки включват не само пещера Козарника, но и близко намиращите се по-малки пещери – Редака и Големи печ. Археолозите предполагат, че това са били нещо като лагери на древните ловци, които те са използвали за убежища по време на лов.

Какви ли още тайни крие пещерата и района около нея? Дали наистина в България са живяли най-старите хора на целия континент Европа? Дали това откритие ще бъде световно признато и какво точно означава това за нас? Дали Козарника някога ще ни разкрие напълно тайните си? Много въпроси, малко или недостатъчно изчерпателни отговори. И все пак, колкото и въпроси да събужда това място у нас, то е тук, в България и заслужава да му се отдели нужното внимание.

Разходката до там може да се съчетае с посещение на Белоградчик и известните Белоградчишки скали, на град Видин, пещера Венеца или пещера Магура. Определено района е богат на интересни места, които може да видите и за това може би е добре да отделите няколко дни, за да имате време за всичко.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин